RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 24 Probability Ex 24A

Here you can get solutions of RS Aggarwal Solutions Class 8 Math. These Solutions are part of RS Aggarwal Solutions Class 8. we have given RS Aggarwal Solutions Class 8 Maths download pdf.

RS Aggarwal Class 8 Solutions Chapter 24 Probability Ex 24A

Other Exercises

Question 1.
Solution:
(i) When a coin is tossed, we get outcomes 2 as H or T (Head or Tail)
(ii) When two coins are tossed together, we get possible four outcomes as HH, HT, TH, TT
(iii) A die is thrown, we get possible outcomes as 1,2, 3, 4, 5, 6
(iv) From a well – shuffled deck of 52 cards, 0ne card is at random drawn, we get the possible outcomes is 52

Question 2.
Solution:
Possible outcomes = 2
In a single throw of a coin, we get
probability of getting a tail = (\ frac { 1 }{ 2 } )

Question 3.
Solution:
In a single throw of two coins, possible outcomes = 4
(i) Probability of getting both tails = (\ frac { 1 }{ 4 } )
(ii) Probability of getting at least one tail = (\ frac { 3 }{ 4 } )
(iii) Probability of getting at the most one tail = (\ frac { 2 }{ 4 } ) = (\ frac { 1 }{ 2 } )

Question 4.
Solution:
In a bag, there are 4 white and 5 blue balls ,
Possible outcomes = 4 + 5 = 9
One ball is drawn at random, then
(i) the probability of a white ball = (\ frac { 4 }{ 9 } )
(ii) the probability of a blue ball = (\ frac { 5 }{ 9 } )

Question 5.
Solution:
In a bag, there are 5 white, 6 red and 4 green balls
Possible outcome is 5 + 6 + 4 = 15
One ball is drawn at random, then
(i) Probability of a green ball = (\ frac { 4 }{ 15 } )
(ii) Probability of a white ball = (\ frac { 5 }{ 15 } ) = (\ frac { 1 }{ 3 } )
(iii) Probability of a non-red ball = (\ frac { 5+4 }{ 15 } )
= (\ frac { 9 }{ 15 } )
= (\ frac { 3 }{ 5 } )
(5 white and 4 green balls are non-red balls)

Question 6.
Solution:
In a lottery, there are 10 prizes and 20 blanks
Possible outcomes = 10 + 20 = 30
A ticket is chosen at random, then
probability of getting a prize = (\ frac { 10 }{ 30 } ) = (\ frac { 1 }{ 3 } )

Question 7.
Solution:
In a ,box of 100 electric bulb, 8 are defective
Then non-defective bulbs = 100 – 8 = 92
Now possible outcomes = 100
(i) Probability of a drawn bulb, which is defective = (\ frac { 8 }{ 100 } ) = (\ frac { 2 }{ 25 } )
(ii) Probability of a drawn bulb which is non defective = (\ frac { 92 }{ 100 } ) = (\ frac { 23 }{ 25 } )

Question 8.
Solution:
A die is thrown, then
Possible outcomes = 6
(i) Now probability of getting 2 = (\ frac { 1 }{ 6 } )
(ii) Probability of a number less than 3 (which are 1 and 2) = (\ frac { 2 }{ 6 } ) = (\ frac { 1 }{ 3 } )
(iii) Probability of a composite number (a composite number is a number which is not a prime number which are 4, 6) = (\ frac { 2 }{ 6 } ) = (\ frac { 1 }{ 3 } )
(iv) Probability of a number not less than 4 (which are 5, 6) = (\ frac { 2 }{ 6 } ) = (\ frac { 1 }{ 3 } )

Question 9.
Solution:
Total number of ladies = 200
Those who like coffee = 82
Those who dislike coffee = 118
Possible number of outcomes = 200
One lady is chosen at random, then
(i) Probability of a lady who dislikes coffee = (\ frac { 118 }{ 200 } )
= (\ frac { 59 }{ 100 } )

Question 10.
Solution:
19 ball bearing numbers, 1, 2, 3,…19
possible outcomes = 19
A ball is drawn at random from the box, then
(i) Probability of a ball which bears a prime numbers which are 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17 and 19 = 8 = (\ frac { 8 }{ 19 } )
(ii) Probability of a ball which bears an even number which are 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18 = 9 = (\ frac { 9 }{ 19 } )
(iii) Probability of a number which bears a number divisible by 3 which are 3, 6, 9, 12, 15, 18 = 6 = (\ frac { 6 }{ 19 } )

Question 11.
Solution:
A card’s drawn at random from a deck
of well-shuffled deck of 52 cards Probability = 52
(i) Probability of a card being a king = (\ frac { 4 }{ 52 } ) = (\ frac { 1 }{ 13 } )
(ii) Probability of a card being spade = (\ frac { 13 }{ 52 } ) = (\ frac { 1 }{ 4 } )
(iii) Probability of a card being a red queen = (\ frac { 2 }{ 52 } ) = (\ frac { 1 }{ 26 } )
(iv) Probability of a card being a black 8 = (\ frac { 2 }{ 52 } ) = (\ frac { 1 }{ 26 } )

Question 12.
Solution:
One card is drawn at random from a deck of well shuffled deck of 52 cards
Possible outcomes = 52
(i) Probability of a card being a 4 = (\ frac { 4 }{ 52 } ) = (\ frac { 1 }{ 13 } )
(ii) Probability of a card being a queen = (\ frac { 4 }{ 52 } ) = (\ frac { 1 }{ 13 } )
(iii) Probability of a card being a black card = (\ frac { 26 }{ 52 } ) = (\ frac { 1 }{ 2 } )

All Chapter RS Aggarwal Solutions Class 8

RS Aggarwal Solutions For All Classes

*********************************************************
If You have any query regarding this chapter, please comment on below section our team will answer you. We Tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share ncertsolutionsfor.com to your friends.

Best of Luck For Your Future!!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *