RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 3 Rationalisation

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 3 Rationalisation Maths for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 3 Rationalisation Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 3 Rationalisation Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation

RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation Ex 3.1

Question 1.
Simplify each of the following:
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation ex 3.1

Question 2.
Simplify the following expressions:
(i)  (4 + (sqrt { 7 } )) (3 + (sqrt { 2 } ))
(ii) (3 + (sqrt { 3 } ) )(5- (sqrt { 2 } ))
(iii) ((sqrt { 5 } ) -2)((sqrt { 3 } ) – (sqrt { 5 } ))
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation

Question 3.
Simplify the following expressions:
(i)  (11 + (sqrt { 11 } )) (11 – (sqrt { 11 } ))
(ii) (5 + (sqrt { 7 } ) ) (5 – (sqrt { 7 } ) )
(iii) ((sqrt { 8 } ) – (sqrt { 2 } )) ((sqrt { 8 } )+ (sqrt { 2 } ))
Solution:
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions 3.1

Question 4.
Simplify the following expressions:
(i) ((sqrt { 3 } )+(sqrt { 7 } ))2
(ii) ((sqrt { 5 } ) – (sqrt { 3 } ) )2
(iii) (2(sqrt { 5 } ) + 3 (sqrt { 2} ))2
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation

RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation Ex 3.2

Question 1.
Rationalise the denominators of each of the following(i – vii):
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 2.
Find the value to three places of decimals of each of the following. It is given that
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions

Question 3.
Express each one of the following with rational denominator:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Class 9 Book Chapter 3 Rationalisation
Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 4.
Rationales the denominator and simplify:
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 3 Rationalisation
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Rationalise Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions
Rationalise The Denominator Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions

Question 5.
Simplify:
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions

Question 6.
In each of the following determine rational numbers a and b:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Class 9 Book Chapter 3 Rationalisation
Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 7.
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 8.
Find the values of each of the following correct to three places of decimals, it being given that (sqrt { 2 } )  = 1.4142, (sqrt { 3 } ) = 1-732, (sqrt { 5 } )  = 2.2360, (sqrt { 6 } ) =  2.4495 and (sqrt { 10 } )  = 3.162.
Rationalise Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
Rationalise The Denominator Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 9.
Simplify:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation

Question 10.
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation

Question 11.
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation

Question 12.
RD Sharma Class 9 Book Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 3 Rationalisation

Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation VSAQS

Question 1.
Write the value of (2 + (sqrt { 3 } ) ) (2 – (sqrt { 3 } )).
Solution:
(2+ (sqrt { 3 } ) )(2- (sqrt { 3 } ) ) = (2)2-((sqrt { 3 } ) )2
{∵ (a + b) (a – b) = a2 – b2}
= 4-3=1

Question 2.
Write the reciprocal of 5 + (sqrt { 2 } ).
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation VSAQS - 2

Question 3.
Write the rationalisation factor of 7 – 3(sqrt { 5 } ) .
Solution:
Rationalising factor of 7 – 3(sqrt { 5 } ) is 7 + 3(sqrt { 5 } )
{∵ ((sqrt { a } ) + (sqrt { b } )  ) ((sqrt { a } ) – (sqrt { b } )) = a-b}

Question 4.
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions VSAQS
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation

Question 5.
If x =(sqrt { 2 } ) – 1 then write the value of (frac { 1 }{ x }).
Solution:
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions VSAQS

Question 6.
If a = (sqrt { 2 } ) + h then find the value of a –(frac { 1 }{ a })
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation

Question 7.
If x = 2 + (sqrt { 3 } ), find the value of x + (frac { 1 }{ x }).
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 3 Rationalisation

Question 8.
Write the rationalisation factor of (sqrt { 5 } ) – 2.
Solution:
Rationalisation factor of (sqrt { 5 } ) – 2 is (sqrt { 5 } ) + 2 as
((sqrt { a } ) + (sqrt { b } ))((sqrt { a } ) – (sqrt { b } )) = a – b

Question 9.
Simplify : (sqrt { 3+2sqrt { 2 } }).
Solution:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 3 Rationalisation

Question 10.
Simplify : (sqrt { 3-2sqrt { 2 } }).
Solution:
Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 11.
If x = 3 + 2 (sqrt { 2 } ), then find the value of  (sqrt { x } ) – (frac { 1 }{ sqrt { x } }).
Solution:
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation

Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions MCQS

Mark the correct alternative in each of the following:

Question 1.
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation MCQS
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation

Question 2.
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation

Question 3.
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation

Question 4.
The rationalisation factor of 2 + (sqrt { 3 } )  is
(a) 2 – (sqrt { 3 } )
(b) (sqrt { 2 } ) + 3
(c)  (sqrt { 2 } ) – 3
(d) (sqrt { 3 } ) – 2
Solution:
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions

Question 5.
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 3 Rationalisation

Question 6.
RD Sharma Class 9 Book Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 3 Rationalisation

Question 7.
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 8.
Rationalise Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
Rationalise The Denominator Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions

Question 9.
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation

Question 10.
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation

Question 11.
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation

Question 12.
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation

Question 13.
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 Book Chapter 3 Rationalisation
Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 14.
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 15.
Rationalise Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
Rationalise The Denominator Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions

Question 16.
RD Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 17.
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions

Question 18.
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions

Question 19.
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Book Class 9 Pdf Free Download Chapter 3 Rationalisation

Question 20.
RD Sharma Class 9 Book Chapter 3 Rationalisation
Solution:
Rationalisation Problems With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 21.
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 3 Rationalisation
Solution Of Rd Sharma Class 9 Chapter 3 Rationalisation

Question 22.
Rationalise Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
Rationalise The Denominator Chapter 3 Class 9 RD Sharma Solutions

Question 23.
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 3 Rationalisation
Solution:
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 3 Rationalisation

Question 24.
Rationalisation Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 3 Rationalisation
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 3 Rationalisation

Question 25.
Class 9 Maths Chapter 3 Rationalisation RD Sharma Solutions MCQS
Solution:
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 3 Rationalisation

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also sharencertsolutionsfor.com to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.