RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube Maths for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube Maths pdf, free RD Sharma Solutions for Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube Maths book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

  1. If a Cubiod has length l, breadth b, and height h, then
    • Perimetof Cubiod = 4(l + b + h)
    • Surface area of the cubiod = 2(lb+bh+lh)
    • Lateral surface area of the cubiod = 2(l+b)xh
    • Volume of the Cubiod = lbh
  2. If the length of each edge of a cube is l, then
    • Perimeter of the cube = 12l = 12 (Edge)
    • Surface area of the Cube = 6l2 = 6 (Edge)2
    • Lateal surface area of the cube = 4l2 =4(Edge)2
    • Volume of the cube =l3 = (Edge)3

RD Sharma Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube Ex 18.1

Question 1.
Find the lateral surface area and total surface area of a cuboid of length 80 cm, breadth 40 cm and height 20 cm.
Solution:
Length of cuboid (l) = 80 cm
Breadth (b) = 40 cm
Height (h) = 20 cm
(i) ∴ Lateral surface area = 2h(l + b)
= 2 x 20(80 + 40) cm²
= 40 x 120 = 4800 cm²
(ii) Total surface area = 2(lb + bh + hl)
= 2(80 x 40 + 40 x 20 + 20 x 80) cm²
= 2(3200 + 800 + 1600) cm²
= 5600 x 2 = 11200 cm²

Question 2.
Find the lateral surface area and total surface area of a cube of edge 10 cm.
Solution:
Edge of cube (a) = 10 cm
(i) ∴ Lateral surface area = 4a²
= 4 x (10)² = 4 x 100 cm²= 400 cm²
(ii) Total surface area = 6a² = 6 x(10)² cm²
= 6 x 100 = 600 cm²

Question 3.
Find the ratio of the total surface area and lateral surface area of a cube.
Solution:
Let a be the edge of the cube, then Total surface area = 6a2²
and lateral surface area = 4a²
Now ratio between total surface area and lateral surface area = 6a² : 4a² = 3 : 2

Question 4.
Mary wants to decorate her Christmas tree. She wants to place the tree on a wooden block covered with coloured paper with picture of Santa Claus on it. She must know the exact quantity of paper to buy for this purpose. If the box has length, breadth and height as 80 cm, 40 cm and 20 cm respectively. How many square sheets of paper of side 40 cm would she require?   [NCERT]
Solution:
Length of box (l) = 80 cm
Breadth (b) = 40 cm
and height (h) = 20 cm
∴ Total surface area = 2(lb + bh + hl)
= 2[80 x 40 + 40 x 20 + 20 x 80] cm²
= 2[3200 + 800 + 1600] cm² = 2 x 5600 = 11200 cm²
Size of paper sheet = 40 cm
∴ Area of one sheet = (40 cm)² = 1600 cm²
∴ No. of sheets required for the box = 11200 = 1600 = 7 sheets

Question 5.
The length, breadth and height of a room are 5 m, 4 m and 3 m respectively. Find the cost of white washing the walls of the room and the ceiling at the rate of ₹7.50 m².
Solution:
Length of a room (l) = 5m
Breadth (b) = 4 m
and height (h) = 3 m
∴ Area of 4 walls = 2(l + b) x h
= 2(5 + 4) x 3 = 6 x 9 = 54 m²
and area of ceiling = l x b = 5 x 4 = 20 m²
∴ Total area = 54 + 20 = 74 m2
Rate of white washing = 7.50 per m²
∴ Total cost = ₹74 x 7.50 = ₹555

Question 6.
Three equal cubes are placed adjacently in a row. Find the ratio of total surface area of the new cuboid to that of the sum of the surface areas of the three cubes.
Solution:
Let each side of a cube = a cm
Then surface area = 6a² cm²
and surface area of 3 such cubes = 3 x 6a² = 18a² cm²
By placing three cubes side by side we get a cuboid whose,
Length (l) = a x 3 = 3a
Breadth (b) = a
Height (h) = a
∴ Total surface area = 2(lb + bh + hf)
= 2[3a x a+a x a+a x 3a] cm²
= 2[3a² + a² + 3a²] = 14 a²
∴ Ratio between their surface areas = 14a² : 18a² = 7 : 9

Question 7.
A 4 cm cube is cut into 1 cm cubes. Calculate the total surface area of all the small cubes.
Solution:
Side of cube = 4 cm
But cutting into 1 cm cubes, we get = 4 x 4 x 4 = 64
Now surface area of one cube = 6 x (1)²
= 6 x 1=6 cm²
and surface area of 64 cubes = 6 x 64 cm² = 384 cm²

Question 8.
The length of a hall is 18 m and the width 12 m. The sum of the areas of the floor and the flat roof is equal to the sum of the areas of the four walls. Find the height of the hall.
Solution:
Let h be the height of the room
Length (l) = 18 m
and width (b) = 12 m
Now surface area of floor and roof = 2 x lb = 2 x 18 x 12 m²
= 432 m²
and surface area of 4-walls = 2h (l + b)
= 2h(18 + 12) = 2 x 30h m² = 60h m²
∵ The surface are of 4-walls and area of floor and roof are equal
∴ 60h = 432
⇒ h = (frac { 432 }{ 60 }) = (frac { 72 }{ 10 }) m
∴ Height = 7.2m

Question 9.
Hameed has built a cubical water tank with lid for his house, with each other edge 1.5m long. He gets the outer surface of the tank excluding the base, covered with square tiles of side 25 cm. Find how much he would spend for the tiles, if the cost of tiles is ₹360 per dozen. [NCERT]
Solution:
Edge of cubical tank = 1.5 m
∴ Area of 4 walls = 4 (side)² = 4(1.5)² m² = 4 x 225 = 9 m²
Area of floor = (1.5)² = 2.25 m²
∴ Total surface area = 9 + 2.25 = 11.25 m²
Edge of square tile = 25 m = 0.25 m²
∴ Area of 1 tile = (0.25)2 = .0625 m²
RD Sharma Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 10.
Each edge of a cube is increased by 50%. Find the percentage increase in the surface area of the cube.
Solution:
Let edge of a cube = a
Total surface area = 6a2
By increasing edge at 50%,
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 11.
A closed iron tank 12 m long, 9 m wide and 4 m deep is to be made. Determine the cost of iron sheet used at the rate of ₹5 per metre sheet, sheet being 2 m wide.
Solution:
Length of iron tank (l) = 12 m
Breadth (b) = 9 m
Depth (h) = 4 cm
Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube Class 9 RD Sharma Solutions
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 12.
Ravish wanted to make a temporary shelter for his car by making a box-like structure with tarpaulin that covers all the four sides and the top of tire car (with the front face as a flap which can be rolled up). Assuming that the stitching margins are very small, and therefore negligible, how much tarpaulin would be required to make (he shelter of height 2.5 m with base dimensions 4 m x 3 m? [NCERT]
Solution:
Length of base (l) = 4m
Breadth (b) = 3 m
Height (h) = 2.5 m
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 13.
An open box is made of wood 3 cm thick. Its external length, breadth and height are 1.48 m, 1.16 m and 8.3 dm. Find the cost of painting the inner surface of ₹50 per sq. metre.
Solution:
Length of open wood box (L) = 1.48 m = 148 cm
Breadth (B) = 1.16 m = 116 cm
and height (H) = 8.3 dm = 83 cm
Thickness of wood = 3 cm
Class 9 Maths Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube RD Sharma Solutions

Question 14.
The dimensions of a room are 12.5 m by 9 m by 7 m. There are 2 doors and 4 windows in the room; each door measures 2.5 m by 1.2 m and each window 1.5 m by 1 m. Find the cost of painting the walls at ₹3.50 per square metre.
Solution:
Length of room (l) = 12.5 m
Breadth (b) = 9 m
and height (h) = 7 m
∴ Total area of walls = 2h(l + b)
= 2 x 7[12.5 + 9] = 14 x 21.5 m² = 301 m²
Area of 2 doors of 2.5 m x 1.2 m
= 2 x 2.5 x 1.2 m² = 6 m²
and area of 4 window of 1.5 m x 1 m
= 4 x 1.5 x 1 = 6 m²
∴ Remaining area of walls = 301 – (6 + 6)
= 301 – 12 = 289 m²
Rate of painting the walls = ₹3.50 per m²
∴ Total cost = 289 x 3.50 = ₹1011.50

Question 15.
The paint in a certain container is sufficient to paint on area equal to 9.375 m2. How many bricks of dimension 22.5 cm x 10 cm x 7.5 cm can be painted out of this container? [NCERT]
Solution:
Area of place for painting = 9.375 m²
Dimension of one brick = 22.5 cm x 10 cm x 7.5 cm
∴ Surface area of one bricks = 2 (lb + bh + hl)
= 2[22.5 x 10 + 10 x 7.5 + 7.5 x 22.5] cm2
= 2[225 + 75 + 168.75]
= 2 x 468.75 cm² = 937.5 cm²
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 16.
The dimensions of a rectangular box are in the ratio of 2 : 3 : 4 and the difference between the cost of covering it with sheet of paper at the rates of ₹8 and ₹9.50 per m2 is ₹1248. Find the dimensions of the box.
Solution:
Ratio in the dimensions of a cuboidal box = 2 : 3 : 4
Let length (l) = 4x
Breadth (b) = 3.v
and height (h) = 2x
∴ Total surface area = 2 [lb + bh + hl]
RD Sharma Class 9 Book Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 17.
The cost of preparing the walls of a room 12 m long at the rate of ₹1.35 per square metre is ₹340.20 and the cost of matting the floor at 85 paise per square metre is ₹91.80. Find the height of the room.
Solution:
Cost of preparing walls of a room = ₹340.20
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 18.
The length and breadth of a hall are in the ratio 4 : 3 and its height is 5.5 metres. The cost of decorating its walls (including doors and windows) at ₹6.60 per square metre is ₹5082. Find the length and breadth of the room
Solution:
Ratio in length and breadth = 4:3
and height (h) = 5.5 m
Cost of decorating the walls of a room including doors and windows = ₹5082
Rate = ₹6.60 per m²
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 19.
A wooden bookshelf has external dimensions as follows: Height =110 cm, Depth = 25 cm, Breadth = 85 cm (see figure). The thickness of the plank is 5 cm everywhere. The external faces are to be polished and the inner faces are to be painted. If the rate of polishing is 20 paise per cm2 and the rate of painting is 10 paise per cm2. Find the total expenses required for polishing and painting the surface of the bookshelf.  [NCERT]
Solution:
Length (l) = 85 cm
Breadth (b) = 25 cm
and height (h) = 110 cm
Thickness of plank = 5 cm
Surface area to be polished
= [(100 x 85) + 2 (110 x 25) + 2 (85 x 25) + 2 (110 x 5) + 4 (75 x 5)]
= (9350 + 5500 + 4250 + 1100 + 1500) cm² = 21700 cm²
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube Ex 18.2

Question 1.
A cuboidal water tank is 6 m long, 5 m wide and 4.5 m deep. How many litres of water can it hold? [NCERT]
Solution:
Length of water tank (l) = 6 m
Breadth (b) = 5 m
and depth (h) = 4.5 m
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
∴ Volume of water in it = lbh
= 6 x 5 x 4.5 m3 = 135 m3
Capacity of water in litres = 135 x 1000 litres (1 m3 = 1000 l)
= 135000 litres

Question 2.
A cubical vessel is 10 m long and 8 m wide. How high must it be made to hold 380 cubic metres of a liquid? [NCERT]
Solution:
Length of vessal (l) = 10 m
Breadth (b) = 8 m
Volume = 380 m3
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 3.
Find the cost of digging a cuboidal pit 8 m long, 6 m broad and 3 m deep at the rate of ₹30 per m3. [NCERT]
Solution:
Length of pit (l) = 8m
Width (b) = 6 m
and depth (h) = 3 m
∴ Volume of earth digout = lbh
= 8 x 6 x 3 = 144 m3
Cost of digging the pit at the rate of ₹30 per m3
= 144 x 30 = ₹4320

Question 4.
If the areas of three adjacent faces of a cuboid are 8 cm2, 18 cm2 and 25 cm2. Find the volume of the cuboid.
Solution:
Let x, y, z be the three adjacent faces of the cuboid, then
x = 8 cm2, y = 18 cm2, z = 25 cm2
and let l, b, h are the dimensions of the cuboid, then
x = lb = 8 cm2
y = bh = 18 cm2
z = hl = 25 cm2
∴ Volume = lbh
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 5.
The breadth of a room is twice its height, one half of its length and the volume of the room is 512 cu. dm. Find its dimensions.
Solution:
Let breadth of a room (b) = x
Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube Class 9 RD Sharma Solutions

Question 6.
Three metal cubes with edges 6 cm, 8 cm and 10 cm respectively are melted together and formed into a single cube. Find the volume, surface area and diagonal of the new cube.
Solution:
Edge of first cube = 6 cm
Edge of second cube = 8 cm
and edge of third cube = 10 cm
∴ Volume of 3 cubes = (6)3 + (8)3 + (10)3 cm3
= 216 + 512 + 1000 cm3
= 1728 cm3
∴ Edge of so formed cube
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 7.
Two cubes, each of volume 512 cm3 are joined end to end. Find the surface area of the resulting cuboid.
Solution:
Volume of each volume = 512 cm3
∴ Side (edge) = (sqrt [ 3 ]{ 512 })
=(sqrt [ 3 ]{ { 8 }^{ 3 } })  = 8 cm
Now by joining two cubes, then Length of so formed cuboid (l)
= 8 + 8 = 16 cm
Breadth (b) = 8 cm
and height (h) = 8 cm
∴ Surface area = 2(lb + bh + hl)
= 2[16 x 8 + 8 x 8 + 8 x 16] cm2
= 2[128 + 64 + 128] cm2
= 2 x 320 = 640 cm2

Question 8.
A metal cube of edge 12 cm is melted and formed into three smaller cubes. If the edges of the two smaller cubes are 6 cm and 8 cm, find the edge of the third smaller cube.
Solution:
Edge of metal cube = 12 cm
∴ Its volume = (Edge)3 = (12)3 cm33
= 1728 cm3
It is melted and form 3 cubes
Edge of one smaller cube = 6 cm
and edge of second smaller cube = 8 cm
∴ Volume of two smaller cubes = (6)3 + (8)3 cm3
= 216 + 512 cm3 = 728 cm3
∴ Volume of third smaller cube = 1728 – 728 = 1000 cm3
∴ Edge of the third cube = (sqrt [ 3 ]{ 1000 })
= (sqrt [ 3 ]{ (10)3 })  cm = 10 cm

Question 9.
The dimensions of a cinema hall are 100 m, 50 m and 18 m. How many persons can sit in the hall, if each person requires 150 m3 of air?
Solution:
Length of cinema hall (l) = 100 m
Breadth (b) = 50 m
and height (h) = 18 m
∴ Volume of air in it = lbh
= 100 x 50 x 18 m= 90000 m3
Air required for one person = 150 m3
∴ Number of persons in the hall = (frac { 90000 }{ 150 }) = 600 persons

Question 10.
Given that 1 cubic cm of marble weighs 0.25 kg, the weight of marble block 28 cm in width and 5 cm thick is 112 kg. Find the length of the block.
Solution:
Weight of 1 cm3 = 0.25 kg
Breadth of the block (b) = 28 cm
Thickness (h) = 5 cm
and total weight of the block = 112 kg
Class 9 Maths Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube RD Sharma Solutions

Question 11.
A box with lid is made of 2 cm thick wood. Its external length, breadth and height are 25 cm, 18 cm and 15 cm respectively. How much cubic cm of a liquid can be placed in it? Also, find the volume of the wood used in it.
Solution:
Outer length of the closed wooden box (l) = 25 cm
Breadth (b) = 18 cm
and height (h) = 15 cm
Width of wood = 2 cm
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
∴ Inner length = 25 – 2×2 = 25- 4 = 21cm
Breadth =18- 2×2 = 18-4 = 14 cm
and height =15- 2×2 = 15- 4=11 cm
Now outer volume = 25 x 18 x 15 cm3 = 6750 cm3
and inner volume = 21 x 14 x 11 cm3 = 3234 cm3
(i) Inner volume = 3234 cm3
(ii) Volume of wood = 6750 – 3234 = 3516 cm3

Question 12.
The external dimensions of a closed wooden box are 48 cm, 36 cm, 30 cm. The box is made of 1.5 cm thick wood. How many bricks of size 6 cm x 3 cm x 0.75 cm can be put in this box?
Solution:
External length of a closed wooden box (L) = 48 cm
Width (B) = 36 cm
and height (H) = 30 cm
Thickness of wood = 1.5 cm
RD Sharma Class 9 Book Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
∴ Internal length (l) = 48 – 2 x 1.5 cm = 48 – 3 = 45 cm
Width (b) = 36 – 2 x 1.5 cm
= 36 – 3 = 33 cm
and height (h) = 30 – 2 x 1.5 cm
= 30 – 3 = 27 cm
Now volume of internal box
= lbh = 45 x 33 x 27 cm3
Volume of one bricks = 6 x 3 x 0.75 cm3
Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 13.
A cube of 9 cm edge is immersed completely in a rectangular vessel containing water. If the dimensions of the base are 15 cm and 12 cm, find the rise in water level in the vessel.
Solution:
Edge of a cube = 9 cm
Volume of cube = (9)3 cm3
= 729 cm3
Now length of vessel (l) = 15 cm
and breadth (b) = 12 cm
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 14.
A field is 200 m long and 150 m broad. There is a plot, 50 m long and 40 m broad, near the field. The plot is dug 7 m deep and the earth taken out is spread evenly on the field. By how many metres is the level of the field raised? Give the answer to the second place of decimal.
Solution:
Length of a field (l) = 200 m
Breadth (b) = 150 m
Length of plot = 50 m
and breadth = 40 m
Depth of plot = 7 m
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 15.
A field is in the form of a rectangle of length 18 m and width 15 m. A pit, 7.5 m long, 6 m broad and 0.8 m deep, is dug in a comer of the field and the earth taken out is spread- over the remaining area of the field. Find out the extent to which the level of the field has been raised.
Solution:
Length of a field (L) = 18m
and width (B) = 15 m
Length of pit (l) = 7.5 m
Breadth (b) = 6 m
and depth (h) = 0.8 m
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
∴ Volume of earth dugout = lbh
= 7.5 x 6 x 0.8 m3
= 45 x 0.8 = (frac { 45 x 4 }{ 5 }) = 36 m3
Total area of the field = L x B
= 18 x 15 = 270 m2
and area of pit = lb = 7.5 x 6 = 45 m2
∴ Remaining area of the field excluding pit
= 270 – 45 = 225 m2
Let by spreading the earth on the remaining part of the field, the height = h
= 225 x h = 36
⇒ h = (frac { 36 }{ 225 }) = (frac { 4 }{ 25 })= 0.16 m = 16 cm
∴ Level of field raised = 16 cm

Question 16.
A village having a population of 4000 requires 150 litres of water per head per day. It has a tank measuring 20 m x 15m x 6 m. For how many days will the water of this tank last? [NCERT]
Solution:
Population of a village = 4000
Water required per head per day = 150 litres
∴ Total water required = 4000 x 150 litres = 600000 litres
Dimensions of a tank = 20mx 15mx6m
∴ Volume of tank = 20 x 15 x 6 m3 = 1800 m3
Capacity of water in litres = 1800 x 1000 litres (1 m3 = 1000 litres)
= 1800000 litres
The water will last for = (frac { 1800000 }{ 600000 }) = 3 days

Question 17.
A child playing with building blocks, which are of the shape of the cubes, has built a structure as shown in the figure. If the edge of each cube is 3 cm, find the volume of the structure built by the child. [NCERT]
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
Solution:
No. of cubes at the given structure = 1+ 2 + 3+ 4 + 5 = 15
Edge of one cube = 3 cm
∴ Volume of one cube = (3)3 = 3 x 3 x 3 cm3 = 27 cm3
∴Volume of the structure = 27 x 15 cm3 = 405 cm3

Question 18.
A godown measures 40 m x 25 m x 10 m. Find the maximum number of wooden crates each measuring 1.5 m x 1.25 m x 0.5 m that can be stored in the godown. [NCERT]
Solution:
Length of godown (L) = 40 m
Breadth (B) = 25 m
and height (H) = 10 m
∴ Volume of godown = LBH
= 40 x 25 x 10 = 10000 m3
Dimension of one wooden crates = 1.5 m x 1.25 m x 0.5 m
∴Volume of one crate = 1.5 x 1.25 x 0.5 m3 = 0.9375 m3
∴ Number of crates to be stored in the
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 19.
A wall of length 10 m was to be built across an open ground. The height of the wall is 4 m and thickness of the wall is 24 cm. If this wall is to be built up with bricks whose dimensions are 24 cm x 12 cm x 8 cm, how many bricks would be required? [NCERT]
Solution:
Length of wall (L) = 10 m = 1000 cm
Height (H) = 4 m = 400 cm
Thickness (B) = 24 cm = 24 cm
∴ Volume of wall = LBH = 1000 x 24 x 400 cm3 = 9600000 cm3
Dimensions of one brick = 24 cm x 12 cm x 8 cm = 2304 cm3
RD Sharma Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 20.
If V is the volume of a cuboid of dimensions a, b, c and S is its surface area, then prove that
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
Solution:
a, b, c are the dimensions of a cuboid S is the surface area and V is the volume
∴ V = abc and S = 2(lb + bc + ca)
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 21.
The areas of three adjacent faces of a cuboid are x, y and z. If the volume is V, prove that V= xyz.
Solution:
Let a, b, c are the dimensions of a cuboid then,
x = ab, y = bc, z = ca
and V = abc
Now L.H.S. = V2
= (abc)= a2b2c2
= ab.bc.ca = xyz = R.H.S.
Hence V2 = xyz

Question 22.
A river 3 m deep and 40 m wide is flowing at the rate of 2 km per hour. How much water will fall into the sea in a minute? [NCERT]
Solution:
Speed of water in a river = 2 km/hr
Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube Class 9 RD Sharma Solutions

Question 23.
Water in a canal 30 dm wide and 12 dm deep, is flowing with a velocity of 100 km per hour. How much area will it irrigate in 30 minutes if 8 cm of standing water is desired?
Solution:
Width of canal (b) = 30 dm = 3 m
Depth (h) = 12 dm = 1.2 m
Speed of water = 100 km/hr
Length of water flow in 30 minutes = (frac { 1 }{ 2 }) hr
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 24.
Half cubic metre of gold-sheet is extended by hammering so as to cover an area of 1 hectare. Find the thickness of the gold- sheet.
Solution:
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 25.
How many cubic centimetres of iron are there in an open box whose external dimensions are 36 cm, 25 cm and 16.5 cm, the iron being 1.5 cm thick throughout? If 1 cubic cm of iron weighs 15 g, find the weight of the empty box in kg.
Solution:
External length of open box (L) = 36 cm
Breadth (B) = 25 cm
and Height (H) = 16.5 cm
Width of iron sheet used = 1.5 cm
∴ Inner length (l) = 36 – 1.5 x 2 = 36 – 3 = 33 cm
Breadth (b) = 25 – 2 x 1.5 = 25 – 3 = 22 cm
and Height (h) = 16.5 – 1.5 = 15 cm
∴ Volume of the iron used = Outer volume – Inner volume
= 36 x 25 x 16.5 – 33 x 22 x 15
= 14850 – 10890 = 3960 cm3
Weight of 1 cm3 = 15 g
Class 9 Maths Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube RD Sharma Solutions Ex 18.2

Question 26.
A rectangular container, whose base is a square of side 5 cm, stands on a horizontal table, and holds water upto 1 cm from the top. When a cube is placed in the water it is completely submerged, the water rises to the top and 2 cubic cm of water overflows. Calculate the volume of the cube and also the length of its edge.
Solution:
Base of the container = 5 cm x 5 cm
Level of water upto 1 cm from the top After placing a cube in it, the water rises to the top and 2 cubic cm of water overflows,
(i) ∴ Volume of water = 5 x 5 x 1 + 2 = 25 + 2 = 27 cm3
∴ Volume of cube = 27 cm3
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 27.
A rectangular tank is 80 m long and 25 m broad. Water-flows into it through a pipe whose cross-section is 25 cm2, at the rate of 16 km per hour. How much the level of the water rises in the tank in 45 minutes.
Solution:
Length of tank (l) = 80 m
Breadth (b) = 25 m
Area of cross section of the month of pipe = 25 cm2
and speed of water-flow =16 km/h
∴ Volume of water is 45 minutes
RD Sharma Class 9 Book Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 28.
Water in a rectangular reservoir having base 80 m by 60 m is 6.5 m deep. In what time can the water be emptied by a pipe of which the cross-section is a square of side 20 cm, if the water runs through the pipe at the rate of 15 km/hr.
Solution:
Length of reservoir (l) = 80 m
Breadth (b) = 60 m
and depth (h) = 6.5 m
∴ Volume of water in it = lbh = 80 x 60 x 6.5 m3 = 31200 m3
Area of cross-section of the month of pipe = 20 x 20 = 400 cm2
Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

RD Sharma Class 9 Solution Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube VSAQS

Question 1.
If two cubes of side 6 cm are joined face to face, then find the volume of the resulting cuboid.
Solution:
Side of a cube = 6 cm
∴ By joining two such cubes, the length of so
formed cuboid (l) = 6 x 2 = 12 cm
Breadth (b) = 6 cm
Height (h) = 6 cm
∴ Volume = lbh = 12 x 6 x 6 cm3
= 432 cm3

Question 2.
Three cubes of metal whose edges are in the ratio 3 : 4 : 5, are melted down into a single cube whose diagonals is 12 (sqrt { 3 } ) cm. Find the edges of three cubes.
Solution:
Ratio in the sides of three cubes = 3 : 4 : 5
Let side of first cube = 3x
and side of second cube = 4x
and side of third cube = 5x
∴ Sum of volume of three cubes
= (3x)3 + (4x)3 + (5x)3
= 27x3 + 64x3 + 125x3 = 216x3
∴ Volume of the cube formed Jby melting these three cubes = 216x3
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube Class 9 RD Sharma Solutions
∴ Side of first cube = 3x = 3 x 2 = 6 cm
Side of second cube = 4x = 4×2 = 8 cm
and side of third cube = 5.r = 5 x 2 = 10 cm

Question 3.
If the perimeter of each face of a cube is 32 cm, find its lateral surface area. Note that four faces which meet the base of a cube are called its lateral faces.
Solution:
Perimeter of each face of a cube = 32 cm
∴ Length of edge = (frac { 32 }{ 4 }) = 8 cm
and lateral surface area of the cube = 4 x (side)2
= 4 x 8 x 8 = 256 cm2

Question 4.
Find the edge of a cube whose surface area is 432 m2.
Solution:
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 5.
A cuboid has total surface area of 372 cm2 and its lateral surface area is 180 cm2, find the area of its base.
Solution:
Total surface area of a cuboid = 372 cm2
and lateral surface area = 180 cm2
∴ Area of base and roof = 372 – 180 = 192 cm2
and area of base = (frac { 192 }{ 2 }) = 96 cm2

Question 6.
Three cubes of each side 4 cm are joined end to end. Find the surface area of the resulting cuboid.
Solution:
By joining three cubes of side 4 cm each, end is end, we get a cuboid
Length of cuboid = 4 x 3 = 12 cm
Breadth = 4 cm
and height = 4 cm
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
∴ Surface area = 2(lb + bh + hl)
= 2[12 x4+4×4 + 4x 12] cm2
= 2[48 + 16 + 48] cm2
= 2 x 112 = 224 cm2

Question 7.
The surface area of a cuboid is 1300 cm2. If its breadth is 10 cm and height is 20 cm, find its length.
Solution:
Surface area of a cuboid = 1300 cm2
Breadth (b) = 10 cm
and height (h) = 20 cm
Let l be the length, then
= 2 (lb + bh + hl) = 1300
lb+ bh + hl = (frac { 1300 }{ 2 }) = 650
l x 10 + 10 x 20 + 20 x l = 650
10l + 20l + 200 = 650
⇒ 30l = 650 – 200 = 450
⇒ l = (frac { 450 }{ 30 }) = 15
∴ Length of cuboid = 15 cm

RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube MCQS

Mark correct alternative in each of the following:
Question 1.
The length of the longest rod that can be fitted in a cubical vessel of edge 10 cm long, is
(a) 10 cm
(b) 10(sqrt { 2 } ) cm
(c) 10(sqrt { 3 } ) cm
(d) 20 cm
Solution:
Edge of cuboid (a) = 10 cm
∴ Longest edge = (sqrt { 3 } ) a cm
= (sqrt { 3 } ) x 10 = 10(sqrt { 3 } ) cm (c)

Question 2.
Three equal cubes are placed adjacently in a row. The ratio of the total surface area of the resulting cuboid to that of the sum of the surface areas of three cubes, is
(a) 7 : 9
(b) 49 : 81
(c) 9 : 7
(d) 27 : 23
Solution:
Let a be the side of three equal cubes
∴ Surface area of 3 cubes
= 3 x 6a2 = 18a2
and length of so formed cuboid = 3a
Breadth = a
and height = a
∴ Surface area = 2(lb + bh + hl)
= 2[3a x a + a x a+a x 3a] = 2[3a2 + a2 + 3a2] = 2 x 7a2 = 14a2
∴ Ratio in the surface areas of cuboid and three cubes = 14a2 : 18a2= 7:9 (a)

Question 3.
If the length of a diagonal of a cube is 8 (sqrt { 3 } ) cm, then its surface area is
(a) 512 cm2
(b) 384 cm2
(c) 192 cm2
(d) 768 cm2
Solution:
Length of the diagonal of cube = 8 (sqrt { 3 } ) cm
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 4.
If the volumes of two cubes are in the ratio 8:1, then the ratio of their edges is
(a) 8 : 1
(b) 2(sqrt { 2 } ) : 1
(c) 2 : 1
(d) none of these
Solution:
Let volume of first cube = 8x3
and of second cube = x3
Class 9 Maths Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube RD Sharma Solutions

Question 5.
The volume of a cube whose surface area is 96 cm2, is
(a) 16(sqrt { 2 } ) cm3
(b) 32 cm3
(c) 64 cm3
(d) 216 cm3
Solution:
Surface area of a cube = 96 cm2
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 6.
The length, width and height of a rectangular solid are in the ratio of 3 : 2 : 1. If the volume of the box is 48 cm3, the total surface area of the box is
(a) 27 cm2
(b) 32 cm2
(c) 44 cm2
(d) 88 cm2
Solution:
Ratio in the dimensions of a cuboid =3 : 2 : 1
Let length = 3x
Breadth = 2x
and height = x
Then volume = lbh = 3x x 2x x x = 6×3
∴ 6x3 = 48 ⇒ x3= (frac { 48 }{ 6 }) = 8 = (2)3
∴ x = 2
∴ Length (l) = 3 x 2 = 6 cm
Breadth (b) = 2 x 2 = 4 cm
Height (h) = 1 x 2 = 2 cm
Now surface area = 2[lb + bh + hl]
= 2[6 x 4 + 4 x 2 + 2 x 6] cm2
= 2[24 + 8-+ 12] = 2 x 44 cm2
= 88 cm2 (d)

Question 7.
If the areas of the adjacent faces of a rectangular block are in the ratio 2:3:4 and its volume is 9000 cm3, then the length of the shortest edge is
(a) 30 cm
(b) 20 cm
(c) 15 cm
(d) 10 cm
Solution:
Ratio in the areas of three adjacent faces of a cuboid = 2 : 3 : 4
Volume = 9000 cm3
Let the area of faces be 2x, 3x, Ax and
Let a, b, and c be the dimensions of the cuboid, then
∴ 2x = ab, 3x = be, 4x = ca
∴ ab x be x ca = 2x x 3x x 4x
a2b2c2 = 24 x 3
But volume = abc = 9000 cm3
RD Sharma Class 9 Book Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 8.
If each edge of a cube, of volume V, is doubled, then the volume of the new cube is
(a) 2V
(b) 4V
(c) 6V
(d) 8V
Solution:
Let a be the edge of a cube whose Volume = V
∴ a3 = V
By doubling the edge, we get 2a
Then volume = (2a)3 = 8a3
∴ Volume of new cube = 8a3 = 8V (d)

Question 9.
If each edge of a cuboid of surface area S is doubled, then surface area of the new cuboid is
(a) 2S
(b) 4S
(c) 6S
(d) 8S
Solution:
Let each edge of a cube = a
Then surface area = 6a2
∴ S = 6a2
Now doubling the edge, we get
New edge of a new cube = 2a
∴ Surface area = 6(2a)2
= 6 x 4a2 = 24a2
= 4 x 6a2 = 4S (b)

Question 10.
The area of the floor of a room is 15 m2. If its height is 4 m, then the volume of the air contained in the room is
(a) 60 dm3
(b) 600 dm3
(c) 6000 dm3
(d) 60000 dm3
Solution:
Area of a floor of a room = 15 m2
Height (h) = 4 m
∴ Volume of air in the room = Floor area x Height
= 15 m2 x 4 m = 60 m3
= 60 x 10 x 10 x 10 dm2 = 60000 dm2 (d)

Question 11.
The cost of constructing a wall 8 m long, 4 m high and 20 cm thick at the rate of ₹25 per m3 is
(a) ₹16
(b) ₹80
(c) ₹160
(d) ₹320
Solution:
Length of wall (l) = 8 m
Breadth (b) = 20 cm = (frac { 1 }{ 5 }) m
Height (h) = 4 m
Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 12.
10 cubic metres clay in uniformaly spread on a land of area 10 acres. The rise in the level of the ground is
(a) 1 cm
(b) 10 cm
(c) 100 cm
(d) 1000 cm
Solution:
Volume of clay = 10 m3
Area of land = 10 acres
= 10 x 100 = 1000 m2
∴ Rise of level by spreading the clay
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 13.
Volume of a cuboid is 12 cm3. The volume (in cm3) of a cuboid whose sides are double of the above cuboid is
(a) 24
(b) 48
(c) 72
(d) 96
Solution:
Volume of cuboid = 12 cm3
By doubling the sides of the cuboid the
volume will be = 12 cm3 x 2 x 2 x 2
= 96 cm3 (d)

Question 14.
If the sum of all the edges of a cube is 36 cm, then the volume (in cm3) of that cube is
(a) 9
(b) 27
(c) 219
(d) 729
Solution:
Sum of all edges of a cube = 36 cm
No. of edge of a cube are 12
∴ Length of its one edge = (frac { 36 }{ 12 }) = 3 cm
Then volume = (edge)3 = (3)3 cm3
= 27 cm3 (b)

Question 15.
The number of cubes of side 3 cm that can be cut from a cuboid of dimensions 9 cm x 9 cm x 6 cm, is
(a) 9
(b) 10
(c) 18
(d) 20
Solution:
Dimensions of a cuboid = 9 cm x 9 cm x 6 cm
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 16.
On a particular day, the rain fall recorded in a terrace 6 m long and 5 m broad is 15 cm. The quantity of water collected in the terrace is
(a) 300 litres
(b) 450 litres
(c) 3000 litres
(d) 4500 litres
Solution:
Dimension of a terrace = 6mx5m
Level of rain on it = 15 cm
∴ Volume of water collected on it
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 17.
If A1, A2 and A3 denote the areas of three adjacent faces of a cuboid, then its volume is
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
Solution:
Let l, b, h be the dimensions of the cuboid
∴ A1= lb, A2 = bh, A3 = hl
∴ A1 A2 A3 = lb.bh.hl = l2b2h2
RD Sharma Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 18.
If l is the length of a diagonal of a cube of volume V, then
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
Solution:
Volume of a cube = V
and longest diagonal = l
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 19.
If V is the volume of a cuboid of dimensions x, y, z and A is its surface area, then (frac { A }{ V })
Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube Class 9 RD Sharma Solutions
Solution:
A is surface area, V is volume and x, y and z are the dimensions
Then V = xyz
A = 2[xy + yz + zx]
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 20.
The sum of the length, breadth and depth of a cuboid is 19 cm and its diagonal is 5(sqrt { 5 } ) cm. Its surface area is
(a) 361 cm2
(b) 125 cm2
(c) 236 cm2
(d) 486 cm2
Solution:
Let x, y, z be the dimensions of a cuboid,
then x + y + z = 19 cm
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
Class 9 Maths Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube RD Sharma Solutions

Question 21.
If each edge of a cube is increased by 50%, the percentage increase in its surface area is
(a) 50%
(b) 75%
(c) 100%
(d) 125%
Solution:
Let in first case, edge of a cube = a
Then surface area = 6a2
In second case, increase in side = 50%
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube

Question 22.
A cube whose volume is 1/8 cubic centimeter is placed on top of a cube whose volume is. 1 cm3. The two ,cubes are then placed on top of a third cube whose volume is 8 cm3. The height of the stacked cubes is
(a) 3.5 cm
(b) 3 cm
(c) 7 cm
(d) none of these
Solution:
Volume of first cube = (frac { 1 }{ 2 }) cm3
RD Sharma Class 9 Book Chapter 18 Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube
Surface Areas and Volume of a Cuboid and Cube With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also sharencertsolutionsfor.com to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *