RD Sharma Class 9 solutions Chapter 21 Surface Area and volume of A Sphere

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Class 9 solutions Chapter 21 Surface Area and volume of A Sphere for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Class 9 solutions Chapter 21 Surface Area and volume of A Sphere pdf, free RD Sharma Solutions for Class 9 solutions Chapter 21 Surface Area and volume of A Sphere book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

RD Sharma Class 9 solutions Chapter 21 Surface Area and volume of A Sphere

RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere Ex 21.1

Question 1.
Find the surface area of a sphere of radius.
(i) 10.5 cm
(ii) 5.6 cm
(iii) 14 cm
Solution:
In a sphere,
(i) Radius (r) = 10.5 cm
Surface area = 4πr2
RD Sharma Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 2.
Find the surface area of a sphere of diameter
(i) 14 cm
(ii) 21 cm
(iii) 3.5 cm
Solution:
(i) Diameter of a sphere = 14 cm
Radius (r) = (frac { 14 }{ 2 }) = 7 cm
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 3.
Find the total surface area of a hemisphere and a solid hemisphere each of radius 10 cm. [Use π = 3.14]
Solution:
(i) Radius of hemisphere = 10 cm
∴ Total surface area of hemisphere = 2πr2
= 2 x 3.14 x 10 x 10 cm2
= 628 cm2
(ii) Total surface area of solid hemisphere
= 3πr2 = 3 x 3.14 x 10 x 10 cm2
= 942 cm2

Question 4.
The surface area of a sphere in 5544 cm2, find the diameter.
Solution:
Let r be the radius of a sphere, then Surface area = 4πr2
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 5.
A hemispherical bowl made of brass has inner diameter 10.5 cm. Find the cost of tin-plating it on the inside at the rate of ₹4 per 100 cm2. [NCERT]
Solution:
Inner diameter of a hemispherical bowl = 10.5 cm
Surface Areas and Volume of a Sphere Class 9 RD Sharma Solutions

Question 6.
The dome of a building is in the form of a hemisphere. Its radius is 63 dm. Find the cost of painting it at the rate of ₹2 per sq. m.
Solution:
Radius of dome (hemispherical) = 63 dm
Area of curved surface
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 7.
Assuming the earth to be a sphere of radius 6370 km, how many square kilometres is area of the land, if three-fourth of the earth’s surface is covered by water?
Solution:
Radius of earth (sphere) = 6370 km
Water on the earth = (frac { 3 }{ 4 }) % total area
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 8.
A cylinder of same height and radius is placed on the top of a hemisphere. Find the curved surface area of the shape if the length of the shape be 7 cm.
Solution:
Total height of the so formed shape = 7 cm
Class 9 Maths Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere RD Sharma Solutions

Question 9.
The diameter of the moon is approximately one fourth of the diameter of the earth. Find the ratio of their surface areas.
Solution:
Diameter of moon = (frac { 1 }{ 4 }) of diameter of earth
Let radius of earth = r km
Then radius of moon = (frac { 1 }{ 4 }) r km
Now surface area of earth = 4πr2
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 10.
A hemi-spherical dome of a building needs to be painted. If the circumference of the base of the dome is 17.6 m, find the cost of painting it, given the cost of painting is ₹5 per 100 cm2. [NCERT]
Solution:
Circumference of the base of dome (r) = 17.6 m
RD Sharma Class 9 Book Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Surface Areas and Volume of a Sphere With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 11.
A wooden toy is in the form of a cone surmounted on a hemisphere. The diameter of the base of the cone is 16 cm and its height is 15 cm. Find the cost of painting the toy at ₹7 per 100 cm2.
Solution:
Diameter of toy = 16 cm
Radius (r) = (frac { 16 }{ 2 }) = 8 cm
Height of conical part (h) = 15 cm
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 12.
A storage tank consists of a circular cylinder with a hemisphere adjoined on either end. If the external diameter of the cylinder be 1.4 m and its length be 8 m, find the cost of painting it on the outside at the rate of ₹10 per m2.
Solution:
Diameter of the tank = 1.4 m
∴ Radius (r) = (frac { 1.4 }{ 2 }) m = 0.7 m
and height of cylindrical portion = 8m
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 13.
The front compound wall of a house is decorated by wooden spheres of diameter 21 cm, placed on small supports as shown in the figure. Eight such spheres are used for this purpose, and are to be painted silver. Each support is a cylinder of radius 1.5 cm and height 7 cm and is to be painted black. Find the cost of paint required if silver paint costs 25 paise per cm2 and black paint costs 5 paise per cm2. [NCERT]
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Solution:
Diameter of each spheres = 21 cm
∴ Radius (R) = (frac { 21 }{ 2 }) cm
Radius of each cylinder (r) = 1.5 cm
and height (h) = 7 cm
Class 9 Maths Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere RD Sharma Solutions Ex 21.1
Now surface area of one sphere = 4πR2
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere Ex 21.2

Question 1.
Find the volume of a sphere whose radius is
(i) 2 cm
(ii) 3.5 cm
(iii) 10.5 cm
Solution:
(i) Radius of sphere (r) = 2 cm
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Surface Areas and Volume of a Sphere Class 9 RD Sharma Solutions

Question 2.
Find the volume of a sphere whose diameter is,
(i) 14 cm
(ii) 3.5 dm
(iii) 2.1 m
Solution:
(i) Diameter of a sphere = 14 cm
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 3.
A hemspherical tank has inner radius of 2.8 m. Find its capacity in litres.
Solution:
Radius of hemispherical tank (r) = 2.8 m
Class 9 Maths Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere RD Sharma Solutions

Question 4.
A hemispherical bowl is made of steel 0.25 cm thick. The inside radius of the bowl is 5 cm. Find the volume of steel used in making the bowl.
Solution:
Thickness of steel = 0.25 cm = (frac { 1 }{ 4 })cm
Inside radius of the hemispherical bowl (r) = 5 cm
∴ Outer radius (R) = 5 + 0.25 = 5.25 cm
∴ Volume of the steel used = (frac { 1 }{ 4 })π(R3 – r3)
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
RD Sharma Class 9 Book Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 5.
How many bullets can be made out of a cube of lead, whose edge measures 22 cm, each bullet being 2 cm in diameter?
Solution:
Edge of cube (r) = 22 cm
∴ Volume = a3 = (22)3 cm3
= 22 x 22 x 22 = 10648 cm3
Diameter of a bullet = 2 cm
Surface Areas and Volume of a Sphere With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 6.
A shopkeeper has one laddoo of radius 5 cm. With the same material how many laddoos of radius 2.5 cm can be made?
Solution:
Radius of bigger laddoo (R) = 5 cm
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Question 7.
A spherical ball of lead 3 cm in diameter is melted and recast into three spherical balls. It the diameters of two balls be (frac { 3 }{ 2 }) cm and 2 cm, find the diameter of the third ball.
Solution:
Diameter of a spherical ball of lead = 3 cm
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 8.
A sphere of radius 5 cm is immersed in water filled in a cylinder, the level of water rises (frac { 5 }{ 3 }) cm. Find the radius of the cylinder.
Solution:
Radius of sphere (r1) = 5 cm
RD Sharma Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Level of water rises in the cylinder after immersing the sphere in it
∴ Height of water level = (frac { 5 }{ 3 }) cm
Let r be radius of the cylinder, then Volume of water = Volume of the sphere
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 9.
If the radius of a sphere is doubled, what is the ratio of the volumes of the first sphere to that of the second sphere?
Solution:
Let r2 be the radius of the given sphere
then volume = (frac { 4 }{ 3 }) πr3
By doubling the radius the radius of the new sphere = 2r
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 10.
A vessel in the form of a hemispherical bowl is full of water. Its contents are emptied in a right circular cylinder. The internal radii of the bowl and the cylinder are 3.5 cm and 7 cm respectively. Find the height to which the water will rise in the cylinder.
Solution:
Radius of hemispherical bowl (r) = 3.5 cm
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 11.
A cylinder whose height is two thirds of its diameter, has the same volume as a sphere of radius 4 cm. Calculate the radius of the base of the cylinder.
Solution:
Radius of a sphere (r) = 4 cm
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Surface Areas and Volume of a Sphere Class 9 RD Sharma Solutions

Question 12.
A vessel in the form of a hemispherical bowl is full of water. The contents are emptied into a cylinder. The internal radii of the bowl and cylinder are respectively 6 cm and 4 cm. Find the height of water in the cylinder.
Solution:
Radius of hemispherical bowl (r) = 6 cm
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 13.
The diameter of a copper sphere is 18 cm. The sphere is melted and is drawn into a long wire of uniform circular cross-section. If the length of the wire is 108 m, find its diameter.
Solution:
Diameter of a copper sphere = 18 cm
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Class 9 Maths Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere RD Sharma Solutions

Question 14.
The diameter of a sphere is 6 cm. It is melted and drawn into a wire of diameter 0.2 cm. Find the length of the wire.
Solution:
Diameter of a sphere = 6 cm
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 15.
The radius of the internal and external surfaces of a hollow spherical shell are 3 cm and 5 cm respectively. If it is melted and recast into a solid cylinder of height 2 (frac { 2 }{ 3 }) cm. Find the diameter of the cylinder.
Solution:
Internal radius of the hollow spherical shell (r) = 3 cm
and external radius (R) = 5 cm
RD Sharma Class 9 Book Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 16.
A hemisphere of lead of radius 7 cm is cast into a right circular cone of height 49 cm. Find the radius of the base.
Solution:
Radius of hemisphere (r) = 7 cm
Surface Areas and Volume of a Sphere With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 17.
A hollow sphere of internal and external radius 2 cm and 4 cm respectively is melted into a cone of base radius 4 cm. Find the height and slant height of the cone.
Solution:
Internal radius of a hollow sphere (r) = 2 cm
and external radius (R) = 4 cm
∴ Volume of the metal used
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 18.
A metallic sphere of radius 10.5 cm is melted and thus recast into small cones each of radius 3.5 cm and height 3 cm. Find how many cones are obtained.
Solution:
Radius of a metallic sphere (R) = 10.5 cm
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 19.
A cone and a hemisphere have equal bases and equal volumes. Find the ratio Of their heights.
Solution:
Let r be the radius and h be the height of the cone, hemisphere
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 20.
The largest sphere is carved out of a cube of side 10.5 cm. Find the volume of the sphere.
Solution:
By carving a largest sphere out of the cube, the diameter of the sphere = 10.5
RD Sharma Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 21.
A cube, of side 4 cm, contains a sphere touching its sides. Find the volume of the gap in between.
Solution:
Side of cube = 4 cm
∴ Volume = (side)3 = 4x4x4 = 64 cm3
Diameter of the largest sphere touching its sides = 4 cm
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 22.
A hemispherical tank is made up of an iron sheet 1 cm thick. If the inner radius is 1m, then find the volume of the iron used to make the tank. (NCERT)
Solution:
Thickness of hemispherical tank = 1 cm
Inner radius (r) = 1 m = 100 cm
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 23.
A capsule of medicine is in the shape of a sphere of diameter 3.5 mm. How much medicine (in mm3) is needed to fill this capsule? (NCERT)
Solution:
Diameter of a medicine spherical capsule = 3.5 mm
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 24.
The diameter of the moon is approximately one fourth of the diameter of the earth. What fraction of the volume of the earth is the volume of the moon? (NCERT)
Solution:
Surface Areas and Volume of a Sphere Class 9 RD Sharma Solutions

Question 25.
A cone and a hemisphere have equal bases and equal volumes. Find the ratio in their heights.
Solution:
Let r be the radius of cone and hemisphere and let h be the height of the cone then
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 26.
A cylindrical tub of radius 16 cm contains water to a depth of 30 cm. A spherical iron ball is dropped into the tub and thus level of water is raised by 9 cm. What is the radius of the ball?
Solution:
Radius of cylinderical tub (r) = 16 cm
Height of water in it (h) = 30 cm
Class 9 Maths Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere RD Sharma Solutions

Question 27.
A cylinder of radius 12 cm contains water to a depth of 20 cm. A spherical iron ball is dropped into the cylinder and thus the level of water is raised by 6.75 cm. Find the radius of the ball. (Use π = 22/7).
Solution:
Radius of cylinder (r) = 12 cm
Depth of water in it (h) = 20 cm
By dropping a ball, the water level rose by 6.75 cm
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
RD Sharma Class 9 Book Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 28.
A cylindrical jar of radius 6 cm contains oil. Iron spheres each of radius 1.5 cm are immersed in the oil. How many spheres are necessary to raise the level of the oil by two centimetres?
Solution:
Radius of cylinderical jar (r) = 6 cm
Level of oil in it (h) = 2 cm
Surface Areas and Volume of a Sphere With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
Question 29.
A measuring jar of internal diameter 10 cm is partially filled with water. Four equal spherical balls of diameter 2 cm eacfy are dropped in it and they sink down in water completely. What will be the change in the level of water in the jar?
Solution:
Diameter of measuring jar = 10 cm
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Now after swing the ball in the water of jar Let volume of water raised, by h cm
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 30.
A cone, a hemisphere and a cylinder stand on equal bases and have the same height. Show that their volumes are in the ratio 1 : 2:3.
Solution:
∵ Bases and heights of a cones hemisphere and a cylinder are equal
Let r be the radius and h be their heights
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 31.
A cylinderical tub of radius 12 cm contains water to a depth of 20 cm. A spherical form ball is dropped into the tub and thus the level of water is raised by 6.75 cm. What is the radius of the ball?
Solution:
Radius of the cylinderical tub (r) = 12 cm
Depth of water in it (h) = 20 cm
By dropping a spherical ball in it, the water raised by 6.75 cm
RD Sharma Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 32.
A sphere, a cylinder and a cone have the same diameter. The height of the cylinder and also the cone are equal to the diameter of the sphere. Find the ratio of their volumes.
Solution:
Diameter of a sphere, cylinder and a cone are equal
Let each as diameter = 2r
Then radius of each = r
Height of cylinder = diameter = 2r
and height of cone = 2r
Now volume of sphere = (frac { 4 }{ 3 })πr3
Volume of cylinder = πr2h
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Surface Areas and Volume of a Sphere Class 9 RD Sharma Solutions VSAQS

Question 1.
Find the surface area of a sphere of radius 14 cm.
Solution:
Radius of a sphere (r) = 14 cm
∴ Surface area = 4πr2 = 4 x (frac { 22 }{ 7 }) x 14 x 14 cm2
= 2464 cm3

Question 2.
Find the total surface afea of a hemisphere of radius 10 cm.
Solution:
Radius of hemisphere (r) = 10 cm
∴ Total surface area = 3πr2
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 3.
Find the radius of a sphere whose surface area is 154 cm2.
Solution:
Surface area of a sphere = 154 cm2
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 4.
The hollow sphere, in which the circus motor cyclist performs his stunts, has a diameter of 7 m. Find the area available to the motor cyclist for riding.
Solution:
Diameter of hollow sphere = 7 m
Surface Areas and Volume of a Sphere Class 9 RD Sharma Solutions

Question 5.
Find the volume of a sphere whose surface area is 154 cm2.
Solution:
Surface area of a sphere = 154 cm2
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 6.
How many spherical bullets can be made out of a solid cube of lead whose edge measures 44 cm, each bullet being 4 cm in diameter?
Solution:
Edge of a solid cube = 44 cm
∴ Volume = a2 = (44)2 cm2
= 44 × 44 × 44 cm3
Diameter of a spherical bullet = 4 cm
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Class 9 Maths Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere RD Sharma Solutions

Question 7.
If a sphere of radius 2r has the same volume as that of a cone with circular base of radius r, then find the height of the cone.
Solution:
Radius of a sphere (R) = 2r
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 8.
If a hollow sphere of intefnal and external diameters 4 cm and 8 cm respectively melted into a cone of base diameter 8 cm, then find the height of the cone.
Solution:
Internal diameter of a hollow sphere = 4cm
∴ Internal radius = (frac { 4 }{ 2 }) = 2 cm
Similarly the outer radius (R) = (frac { 8 }{ 2 }) = 4 cm
∴ Volume of melted used in hollow sphere
RD Sharma Class 9 Book Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 9.
The surface area of a sphere of radius 5 cm is five times the area of the curved surface of a cone of radius 4 cm. Find the height of the cone.
Solution:
Radius of a sphere (r) = 5 cm
∴ Surface area = 4πr2
= 4π x 5 x 5 = 100π cm2
Radius of cone (r1) = 4 cm
Surface Areas and Volume of a Sphere With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 10.
If a sphere is inscribed in a cube, find the ratio of the volume of cube to the volume of the sphere.
Solution:
Let edge of a cube = a
Then its volume = a3
∵ A sphere is inscribed in the cube
∴ Diameter of sphere = a
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere MCQS

Mark the correct alternative in each of the following:
Question 1.
In a sphere, the number of faces is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Solution:
Number of faces of a sphere is 1 (a)

Question 2.
The total surface area of a hemisphere of radius r is
(a) πr2
(b) 2πr2
(c) 3πr2
(d) 4πr2
Solution:
Total surface area of a hemisphere is 37πr2 (c)

Question 3.
The ratio of the total surface area of a sphere and a hemisphere of same radius is
(a) 2 : 1
(b) 3 : 2
(c) 4 : 1
(d) 4 : 3
Solution:
Total surface area of a sphere = 4πr2
and total surface area of a hemisphere = 3m2
∴ Ratio 4πr2: 3πr2
= 4 : 3 (d)

Question 4.
A sphere and a cube are of the same height. The ratio of their volumes is
(a) 3 :4
(b) 21 : 11
(c) 4 : 3
(d) 11 : 21
Solution:
Let r be the height of a sphere and cube
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere MCQS

Question 5.
The largest sphere is cut off from a cube of side 6 cm. The volume of the sphere will be
(a) 27π cm3
(b) 36π cm3
(c) 108π cm3
(d) 12π cm3
Solution:
Side of cube = 6 cm
∴ Diameter of sphere cut off from it = 6 cm
RD Sharma Class 9 PDF Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 6.
A cylmderical rod whose height is 8 times of its radius is melted and recast into spherical balls of same radius. The number of balls will be
(a) 4
(b) 3
(c) 6
(d) 8
Solution:
Let r be the radius of a cylindrical rod = r
Then its height (h) = 8r
Volume = πr2h = πr2 x 8r = 8πr3
Radius of spherical ball = r
Surface Areas and Volume of a Sphere Class 9 RD Sharma Solutions

Question 7.
If the ratio of volumes of two spheres is 1 : 8, then the ratio of their surface areas is
(a) 1 : 2
(b) 1 : 4
(c) 1 : 8
(d) 1 : 16
Solution:
Let r1 and r2 be the radius of two spheres
RD Sharma Class 9 Solution Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Class 9 RD Sharma Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 8.
If the surface area of a sphere is 144π m2 then its volume (in. m3) is
(a) 288π
(b) 316π
(c) 300π
(d) 188π
Solution:
Surface area of a sphere = 144π m2
Let r be the radius, then
4πr2 = 144π
Class 9 Maths Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere RD Sharma Solutions

Question 9.
If a solid sphere of radius 10 cm is moulded into 8 spherical solid balls of equal radius, then the surface area of each ball (in sq. cm) is
(a) 100π
(b) 75π
(c) 60π
(d) 50π
Solution:
Radius of a sphere (r) = 10 cm
RD Sharma Book Class 9 PDF Free Download Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
RD Sharma Class 9 Book Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 10.
If a sphere is inscribed in a cube, then the ratio of the volume of the sphere to the volume of the cube is
(a) π : 2
(b) π : 3
(c) π : 4
(d) π : 6
Solution:
Let side of a cube = a
Then volume of cube = a3
The diameter of inscribed sphere = a
Surface Areas and Volume of a Sphere With Solutions PDF RD Sharma Class 9 Solutions

Question 11.
If a solid sphere of radius r is melted and cast into the shape of a solid cone of height r, then the radius of the base of the cone is
(a) 2r
(b) 3r
(c) r
(d) 4r
Solution:
Radius of a sphere = r
RD Sharma Class 9 Maths Book Questions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
RD Sharma Mathematics Class 9 Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 12.
A sphere is placed inside a right circular cylinder so as to touch the top, base and lateral surface of the cylinder. If the radius of the sphere is r, then the volume of the cylinder is
RD Sharma Math Solution Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
Solution:
Radius of sphere = r
RD Sharma Class 9 Questions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 13.
The ratio between the volume of a sphere and volume of a circumscribing right circular cylinder is
(a) 2 : 1
(b) 1 : 1
(c) 2 : 3
(d) 1 : 2
Solution:
Let r be the radius of the sphere, then 4
Volume = (frac { 4 }{ 3 })πr3
Diameter of circumscribed cylinder = 2r
∴ Radius = r
and height (h) = 2r
Maths RD Sharma Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 14.
A cone and a hemisphere have equal bases and equal volumes the ratio of their heights is
(a) 1 : 2
(b) 2 : 1
(c) 4 : 1
(d) (sqrt { 2 } ) : 1
Solution:
Let radius of hemisphere and a cone be r
RD Sharma Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

Question 15.
A cone, a hemisphere and a cylinder stand on equal bases and have the same height. The ratio of their volumes is
(a) 1 : 2 : 3
(b) 2 : 1 : 3
(c) 2 : 3 : 1
(d) 3 : 2 : 1
Solution:
∵ Bases of a cone, hemisphere and a cylinder are same
Let radius of each = r
and height of each = r
RD Sharma Class 9 Solutions Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere
RD Sharma Solutions Class 9 Chapter 21 Surface Areas and Volume of a Sphere

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 9 Maths

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also sharencertsolutionsfor.com to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.