RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 7 Statistics

In this chapter, we provide RD Sharma Solutions for Class 10 Solutions Chapter 7 Statistics for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Solutions for Class 10 Solutions Chapter 7 Statistics pdf, free RD Sharma Solutions for Class 10 Solutions Chapter 7 Statistics book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 7 Statistics

RD Sharma Class 10 Solutions Statistics Exercise 7.1

Question 1.
Calculate the mean for the following distribution :

X56789
f4814113

Solution:
RD Sharma Class 10 Chapter 7 Statistics

Question 2.
Find the mean of the following data:

X19212325272931
f13151618161513

Solution:
RD Sharma Class 10 Chapter 7 Statistics

Question 3.
If the mean of the following data is 20.6. Find the value of p. (C.B.S.E. 1997)

X1015p2535
y3102575

Solution:
Statistics Class 10 RD Sharma

Question 4.
If the mean of the following data is 15, find p. (C.B.S.E. 1992C)

X510152025
f6P6105

Solution:
RD Sharma Class 10 Solutions Statistics

Question 5.
Find the value of p for the following distribution whose mean is 16.6.

X81215P202530
f121620241684

Solution:
Mean = 16.6
RD Sharma Class 10 Solutions Chapter 7 Statistics

Question 6.
Find the missing value of p for the following distribution whose mean is 12.58. (C.B.S.E. 1992C)

X581012P2025
f25822742

Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Chapter 7 Statistics

Question 7.
Find the missing frequency (p) for the following distribution whose mean is 7.68.

X35791113
f6815P84

Solution:
RD Sharma Solutions Class 10 Chapter 7 Statistics

Question 8.
The following table gives the number of boys of a particular age in a class of 40 students. Calculate the mean age of the students

Age (in years)151617181920
No. of students38101054

Solution:
Learncbse.In Class 10 Chapter 7 Statistics

Question 9.
Candidates of four schools appear in a mathematics test. The data were as follows :

SchoolsNo. of CandidatesAverage Score
I6075
II4880
IIINot available55
IV4050

If the average score of the candidates of all the four schools is 66, find the number of candidates that appeared from school III.
Solution:
Class 10 RD Sharma Solutions Chapter 7 Statistics

Question 10.
Five coins were simultaneously tossed 1000 times and at each toss the number of heads were observed. The number of tosses during which 0, 1, 2, 3, 4 and 5 heads were obtained are shown in the table below. Find the mean number of heads per toss.

No. of heads per tossNo. of tosses
038
1144
2342
3287
4164
525
Total1000

Solution:
RD Sharma Class 10 Pdf Free Download Full Book Chapter 7 Statistics

Question 11.
The arithmetic mean of the following data is 14, find the value of k. (C.B.S.E. 2002C)

X510152025
f7k845

Solution:
Mean=14
RD Sharma Class 10 Solution Chapter 7 Statistics

⇒ 14 (24 + k) = 360 + 10k
⇒ 336 + 14k = 360 + 10k
⇒ 14k- 10k- 360 -336 24
⇒ 4k = 24
⇒ k= (frac { 24 }{ 4 }) = 6 4
Hence k = 6

Question 12.
The arithmetic mean of the following data is 25, find the value of k. (C.B.S.E. 2001)

X515253545
f3k362

Solution:
Mean =25
RD Sharma Class 10 Pdf Ebook Chapter 7 Statistics
⇒ 25 (14 + k) = 390 + 15k
⇒ 350 + 25k= 390 + 15k
⇒ 25k- 15k = 390 -350
⇒ 10k = 40 ⇒ k = (frac { 40 }{ 10 }) = 4
Hence k = 4

Question 13.
If the mean of the following data is 18.75. Find the value of p.

X1015P2530
f510782

Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Pdf Free Download Chapter 7 Statistics
⇒ 460 + 7p = 32 (18.75)
⇒ 460 + 7p = 600
⇒ 7p = 600 – 460 = 140
⇒ p =  (frac { 140 }{ 7 }) = 20
∴ p = 20

Question 14.
Find the value of p, if the mean of the following distribution is 20.

X15171920 + p23
f2345p6

Solution:
RD Sharma Class 10 Book Pdf Free Download Chapter 7 Statistics
⇒ 5p2 + 100p + 295 = 20 (15 + 5p)
⇒ 5p2 + 100p + 295 = 300 + 100p
⇒ 5p2 + 100p – 100p = 300 – 295
⇒  5p2 = 5 ⇒  p2  =  (frac { 5 }{ 5 })  = 1
⇒ P= ±1
P = -1 i s not possible
∴ p= 1

Question 15.
Find the missing frequencies in the following frequency distribution if it is known that the mean of the distribution is 50.
Class 10 RD Sharma Chapter 7 Statistics
Solution:
RD Sharma Maths Class 10 Solutions Chapter 7 Statistics

All Chapter RD Sharma Solutions For Class 10 Maths

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share ncertsolutionsfor.com to your friends.

Leave a Comment

Your email address will not be published.