NCERT Exemplar Class 7 Maths Chapter 2 Fractions And Decimals

In this chapter, we provide NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions And Decimals for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions And Decimals pdf, free NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 7 Maths Chapter 2 Fractions And Decimals book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 7
SubjectMaths
ChapterChapter 2
Chapter NameFractions And Decimals
CategoryNCERT Exemplar

NCERT Exemplar Class 7 Maths Chapter 2 Fractions and Decimals

Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1:

NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-1
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-1s

Question 2:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-2
Solution:

NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-2s

Question 3:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-3
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-3s

Question 4:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-4
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-4s

Question 5:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-5
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-5s

Question 6:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-6
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-6s

Question 7:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-7
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-7s

Question 8:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-8
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-8s

Question 9:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-9
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-9s

Question 10:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-10
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-10s

Question 11:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-11
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-11s

Question 12:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-12
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-12s

Question 13:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-13
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-13s

Question 14:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-14
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-14s

Question 15:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-15
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-15s

Question 16:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-16
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-16s

Question 17:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-17
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-17s

Question 18:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-18
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-18s

Question 19:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-19
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-19s

Question 20:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-20
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-20s

Fill in the Blanks

In questions 21 to 44, fill in the blanks to make the statements true.

Question 21:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-21
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-21s

Question 22:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-22
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-22s
Question 23:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-23
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-23s

Question 24:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-24
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-24s

Question 25:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-25
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-25s

Question 26:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-26
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-26s

Question 27:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-27
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-27s

Question 28:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-28
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-28s

Question 29:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-29
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-29s

Question 30:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-30
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-30s

Question 31:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-31
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-31s

Question 32:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-32
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-32s

Question 33:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-33
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-33s

Question 34:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-34
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-34s

Question 35:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-35
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-35s

Question 36:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-36
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-36s

Question 37:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-37
Solution:
>NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-37s

Question 38:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-38
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-38s

Question 39:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-39
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-39s

Question 40:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-40
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-40s

Question 41:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-41
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-41s

Question 42:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-42
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-42s

Question 43:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-43
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-43s

Question 44:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-44
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-44s

True / False

In questions 45 to 54, State whether the statements are True or False.

Question 45:
The reciprocal of a proper fraction is a proper fraction.
Solution:
False
The reciprocal of a proper fraction is always an improper fraction.
e.g. 5/6   —> Proper fraction
Its reciprocal is 5/6 , i.e. improper fraction.

Question 46:
The reciprocal of an improper fraction is an improper fraction.
Solution:
False
The reciprocal of an improper fraction is a proper fraction, e.g. 7/6  —> Improper fraction
Its reciprocal is 7/6, i.e. proper fraction.

Question 47:

NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-47
Solution:
False
Two fractions are multiplied by multiplying their numerators and denominators separately and writing the product as,
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-47s

Question 48:
The product of two improper fractions are less than both the fractions.
Solution:
False
The product of two improper fractions are greater than both the fractions.
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-48s

Question 49:
A reciprocal of a fraction, is obtained by inverting it upside down.
Solution:
True
Let a/b be the fraction. Then, for obtaining its reciprocal, numerator and denominator are interchanged.
∴ Reciprocal of a/b = b/a

Question 50:
To multiply a decimal number by 1000, we move the decimal point in the number to the right by three places.
Solution:
True
e.g. 2.732 x 1000= 2732 (moving the decimal to right by three places)

Question 51:
To divide a decimal number by 100, we move the decimal point in the number to the left by two places.
Solution:
True
e.g. 273.2/100 = 2.732 (moving decimal point to the left by two places.

Question 52:
1 is the only number which is its own reciprocal.
Solution:
True
For obtaining the reciprocal of a number, we simply interchange the numerator and denominator.
Hence, reciprocal of 1 will be 1/1, i.e. 1

Question 53:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-53
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-53s

Question 54:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-54
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-54s

Question 55:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-55
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-55s

Question 56:
What happens to the value of a fraction, if the denominator of the fraction is decreased while numerator is kept unchanged?
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-56s

Question 57:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-57
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-57s

Question 58:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-58
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-58s

Question 59:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-59
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-59s

Question 60:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-60
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-60s

Question 61:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-61
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-61s

Question 62:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-62
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-62s

Question 63:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-63
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-63s

Question 64:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-64
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-64s

Question 65:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-65-1
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-65-2
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-65s

Question 66:
Animals: The label on a bottle of pet vitamins lists dosage guidelines. What dosage would you give to each of these animals?
(a) a 18 kg adult dog
(b) a 6 kg cat
(c) a 18 kg pregnant dog
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-66
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-66s

Question 67:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-67
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-67s

Question 68:
Anvi is making bookmarker like the one shown in the given figure. How many bookmarker can she make from a 15 m long ribbon?
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-68
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-68s

Question 69:
A rule for finding the approximate length of diagonal of a square is to multiply the length of a side of the square by 1.414.
Find the length of the diagonal when:
(a) the length of a side of the square is 8.3 cm.
(b) the length of a side of the square is exactly 7.875 cm.
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-69s

Question 70:

The largest square that can be drawn in a circle has a side whose length is 0.707 times the diameter of the circle. By this rule, find the length of the side of such a square, when the diameter of the circle is
(a) 14.35 cm
(b) 8.63 cm

Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-70s

Question 71:
To find the distance around a circular disc, multiply the diameter of the disc by 3.14.
What is the distance around the disc, when
(a) the diameter is 18.7cm?
(b) the radius is 6.45cm?
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-71s

Question 72:
What is the cost of 27.5 m of cloth at Rs. 53.50 per metre ?
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-72s

Question 73:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-73
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-73s

Question 74:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-74
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-74s

Question 75:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-75
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-75s

Question 76:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-76
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-76s

Question 77:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-77
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-77s

Question 78:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-78
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-78s

Question 79:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-79
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-79s

Question 80:
Heena’s father paid an electric bill of Rs. 385.70 out of a Rs. 500 note. How much change should he have received?
Solution:
Given, total rupees = Rs. 500
and money paid = Rs. 385.70
∴ Change he received = Rs. (500 – 385.70) = Rs. 114.30

Question 81:
The normal body temperature is 98.6°F. When Savitri was ill, her temperature rose to 103.1°F. How many degrees above normal was that?
Solution:
Given, normal body temperature = 98.6° F
and temperature rise to = 103.1° F
∴Rise in temperature = (103.1 – 98.6)° F = 4.5° F

Question 82:
Meteorology One measure of average global temperature shows how each year varies from a base measure.The table shows results for several years.
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-82
See the table and answer the following:
(a) Order the five years from coldest to warmest.
(b) In 1946, the average temperature varied by – 0.03°C from the base measure. Between which two years should 1946 fall, when the years are ordered from coldest to warmest?
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-82s-1
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-82s-2

Science Application

Question 83:
In her Science class, Jyoti learned that the atomic weight of Helium is 4.0030; of Hydrogen is 1.0080; and of Oxygen is 16.0000. Find the difference between the atomic weights of:
(a) Oxygen and Hydrogen
(b) Oxygen and Helium
(c) Helium and Hydrogen.
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-83s

Question 84:
Measurement made in Science lab must be as accurate as possible. Ravi measured the length of an iron rod and said, it was 19.34 cm long; Kamal said 19.25 cm; and Tabish said 19.27 cm. The correct length was 19.33 cm. How much of error was made by each of the boys?
Solution:
The actual length of an iron rod = 19.33 cm
Measured Ravi = 19.34 cm
Error = Measured value – Actual value
= (19.34-19.33) cm = 0.01 cm
Kamal measured = 19.25 cm
Error = (19.25- 19.33) cm = – 0.08 cm
Tabish measured = 19.27 cm
Error = (19 27 -19.33) cm = – 0.06 cm

Question 85:
When 0.02964 is divided by 0.004, What will be the quotient?
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-85s

Question 86:
What number divided by 520 gives the same quotient as 85 divided by 0.625 ?
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-86s

Question 87:
A floor is 4.5 m long and 3.6 m wide. A 6 cm square tile costs ?Rs. 23.25. What will be the cost to cover the floor with these tiles?
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-86s

Question 88:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-88
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-88s

Question 89:
A flower garden is 22.50 m long. Sheela wants to make a border along one side using bricks that are 0.25 m long. How many bricks will be needed?
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-89s

Question 90:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-90
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-90s

Question 91:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-91
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-91s

Question 92:
For the celebrating children’s day, students of Class VII bought sweets for Rs. 740.25 and cold drink for Rs. 70. If 35 students contributed equally what amount was contributed by each student?
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-92s

Question 93:
The time taken by Rohan in five different races to run a distance of 500 m was 3.20 minutes, 3.37 minutes, 3.29 minutes, 3.17 minutes and 3.32 minutes. Find the average time taken by him in the races.
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-93s

Question 94:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-94
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-94s

Question 95:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-95
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-95s

Question 96:
In a survey, 200 students were asked what influenced them most to buy their latest CD. The results are shown in the circle graph
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-96
(a) How many students said radio influenced them most?
(b) How many students were influenced by radio than by a music video channel?
(c) How many said a friend or relative influenced them or they heard the CD in a shop?
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-96s-1
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-96s-2

Question 97:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-97
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-97s

Question 98:
Anuradha can do a piece of work in 6hours. What part of the work can she do in 1 hour, in 5 hours and in 6 hours?
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-98s

Question 99:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-99
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-99s

Question 100:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-100
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-100s

Question 101:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-101
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-101s

Question 102:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-102
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-102s

Question 103:
Raj travels 360 km on three-fifth of his petrol tank. How far would he travel at the same rate with a full tank of petrol?
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-103s

Question 104:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-104
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-104s

Question 105:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-105
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-105s

Question 106:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-106
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-106s-1
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-106s-2

Question 107:
Some pictures (a) to (f) are given below. Tell which of them show:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-107
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-107s

Question 108:
Evaluate: (0.3) x (0.3)-(0.2) x (0.2)
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-108s

Question 109:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-109
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-109s

Question 110:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-110
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-110s

Question 111:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-111
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-111s

Question 112:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-112
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-112s-1
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-112s-2

Question 113:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-113
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-113s

Question 114:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-114
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-114s

Question 115:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-115
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-115s

Question 116:
Sports: Reaction time measures, how quickly a runner reacts to the starter pistol? In the 100 m dash at the 2004 Olympic Games, Lauryn Williams had a reaction time of 0.214 second. Her total race time, including reaction time, was 11.03 seconds. How Long did it take her to run the actual distance?
Solution:
Time taken to run the actual distance =Total race time – Reaction time
=(11.03-0.214) s
= 10.816 s

Question 117:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-117
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-117s

Question 118:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-118
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-118s

In questions 119 to 122, replace ‘?’ with appropriate fraction.

Question 119:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-119
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-119s

Question 120:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-120
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-120s

Question 121:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-121
Solution:
Given sequence is 0.05, 0.5, 5, 50, ?.
We observe that, each number is multiplied by 10 to get next number.
?= 50 x 10 = 500

Question 122:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-122
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-122s

What is the error in each of questions 123 to 125 ?

Question 123:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-123
Solution:
If the numbers are negative, then the numbers whose absolute value is greater, will be smaller.
Hence, -0.25 is greater than -0.3.
So, the student made the error that (- 0.3)> – (0.25)

Question 124:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-124
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-124s

Question 125:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-125
Solution:
NCERT Exemplar Problems Class 7 Maths - Fractions and Decimals-125s

All Chapter NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7 maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 7

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *