NCERT Exemplar Class 6 Science Chapter 8 Body Movements

In this chapter, we provide NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 6 Science Chapter 8 Body Movements for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 6 Science Chapter 8 Body Movements pdf, free NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 6 Science Chapter 8 Body Movements book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 6
SubjectScience
ChapterChapter 8
Chapter NameBody Movements
CategoryNCERT Exemplar

NCERT Exemplar Class 6 Science Solutions Chapter 8 Body Movements

Multiple Choice Questions

Question 1.
Which of the following parts of our body help us in movement?
(i) Bones
(ii) Skin
(iii) Muscles
(iv) Organs
Choose the correct answer from the option below.
(a) (i) and (iii)
(b) (ii) and (iv)
(c) (i) and (iv)
(d) (ii) and (iii)
Solution:
(a): Bones form the structural framework of body called skeleton. The skeleton along with muscles, helps our body parts to move. Muscles are like elastic bands which are attached to the bones by means of tough connecting bands called tendons. The muscles move the bones by their pull. Muscles cannot push. Therefore, to move the bone in one direction, at least two sets of muscles are required. A pair of two types of muscles help the bone to move. One of them contracts and becomes shorter, stiffer and thicker. This pulls the bone in one direction. The other muscle of the pair relaxes when one contracts. To move the bone in the opposite direction, the relaxed muscle contracts itself and brings the bone back to its original position. This time, the first muscle is relaxed.

Question 2.
Which of the following joints is immovable?
(a) Shoulder and arm
(b) Knee and joint
(c) Upper jaw and skull
(d) Lower jaw and upper jaw
Solution:
(c): Upper jaw and skull has immovable joints. In this type of joints there is no movement between the bones involved. So, these joints are immovable and fixed.

Question 3.
Which of the following organisms does not have both muscles and skeleton for movement?
(a) Dog
(b) Snail
(c) Earthworm
(d) Human being
Solution:
(None) : Earthworm does not have a skeleton. It has two sets of muscles one that makes it long and thin and the other that makes it fat. The contraction and relaxation of
these muscles help in movement. Snails have exoskeleton and muscles. Human beings and dogs have endoskeleton and muscles.

Question 4.
Underwater divers wear fin-like flippers on their feet to
(a) swim easily in water
(b) look like a fish
(c) walk on water surface
(d) walk over the bottom of the sea(sea bed).
Solution:
(a): While swimming, the muscle in the front part contracts, generating a curve on one side like a wave and the fin-like flippers move on the opposite direction exerting force against the surrounding water that push the underwater divers forward.

Question 5.
Snail moves with the help of its
(a) shell
(b) bone
(c) muscular foot
(d) whole body.
Solution:
(c) : During locomotion, the muscular foot of the snail comes outside and attaches to the ground. It forms a series of a wave like motion which helps the snail move forward. The foot of a snail has a special gland that produces a slimy mucus to make slippery track to help it move smoothly.

Question 6.
How many muscles work together to move a bone?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
Solution:
(b): Two
Refer to answer 1.

Short Answer Type Questions

Question 7.
Name the type of joint of your hand which help you to grasp a badminton racquet.
Solution:
Hinge joints present in our fingers help us to grasp the things.

Question 8.
What would have happened if our backbone was made of one single bone?
Solution:
We would not have been able to bend and twist our back if our backbone was made of one single bone.

Question 9.
Provide one word answers to the statements given below.

  1. joint which allows movement in all directions.
  2. Hard structure that forms the skeleton.
  3. Part of the body with a fixed joint.
  4. Help in the movement of body by contraction and relaxation.
  5. Bones that join with chest bone at one end and to the backbone at the other end.
  6. Framework of bones which gives shape to our body.
  7. Bones which enclose the organs of our body that lie below the abdomen.
  8. Joint where our neck joins the head.
  9. Part of the skeleton that forms the earlobe.

Solution:

  1. Ball and socket joint
  2. Bone
  3. Upper jaw with skull
  4. Muscles
  5. Ribs
  6. Skeleton
  7. Pelvic bones
  8. Pivotal joint
  9. Cartilage

Question 10.
Write the type of joint which is used for each of the following movements.
(a) A cricket bowler bowls the ball.
(b) A girl moves her head in right and left direction.
(c) A person lifts weights to build up his biceps.
Solution:
(a) Hinge joint and ball and socket joint
(b) Pivotal joint
(c) Hinge joint

Short Anser Type Questions

Question 11.
Match the name of the animals given in Column I with its body parts used for movement given in Column II.

Column IColumn II
(a)Human being(i)Fines
(b)Cow(ii)Wings
(c)Snake(iii)Legs
(d)Eagle(iv)Whole body
(e)Fish(v)Limbs

Solution:
(a) – (iii)
(b) – (v)
(c) – (iv)
(d) – (ii)
(e) – (i)

Question 12.
Given below is a list of different types of movements in animals.
[Running, Jumping, Walking, Slithering, Crawling, Flying, Swimming, Creeping]
Write the types of movements seen in each animal.
(a) Duck
(b) Horse
(c) Kangaroo
(d) Snail
(e) Snake
(f) Fish
(g) Human beings
(h) Cockroach
Solution:
(a) Duck – Walking, Flying, Swimming
(b) Horse – Running, Walking
(c) Kangaroo – Jumping
(d) Snail – Creeping, Crawling
(e) Snake – Slithering
(f) Fish – Swimming
(g) Human beings – Walking, Running, Jumping, Swimming, Crawling
(h) Cockroach – Walking, Flying, Running

Question 13.
Boojho fell off a tree and hurt his ankle. On examination the doctor confirmed that the ankle was fractured. How was it detected?
Solution:
Doctor must have observed a swelling in the injured area and taken an X-ray of the ankle. X-ray images show the shapes of the bones in our body. By looking at the x-ray, doctor could have confirmed fracture in the ankle.

Question 14.
Bones are hard structures and cannot be bent. But, we can still bend our elbow, knee, etc. How is this possible?
Solution:
Bending of our body parts such as elbow, knee, back etc. is possible due to the presence of different types of joints between the bones. Elbow and knee are not made up of a single bone but two or more bones which are joined to each other by hinge joint. This joint along with the muscles help us to bend the elbow and knee.

Question 15.
Which type of movement would have been possible if
(a) our elbow had a fixed joint.
(b) we were to have a ball and socket joint between our neck and head.
Solution:
(a) Only those types of movements are possible which can be done without bending our arm like pointing to something etc.
(b) We would be able to rotate our head at 360°.

Question 16.
Earthworms are known as ‘farmer’s friends’. Why?
Solution:
Earthworms are called ‘farmer’s friends’. They improve the texture of soil. By burrowing into the soil, they make it loose, thus allowing air to enter into it and water to drain from it. They also form channels in the soil for roots to spread through. Earthworms also increase soil fertility by excreting the undigested materials into the soil.

 Long Answer Type Questions

Question 17.
(a) Unscramble the jumbled words and write them in the blank spaces provided.
(i) neosb ………………………….
(ii) tnemevom ………………………..
(iii) iontcaronct ……………………..
(v) arctigeal ………………………
(vi) epahs………………………..
(vii) sangro inerlant…………………
(viii) laxaeriont ………………………
(b) Read the following paragraph and fill in the blanks using the words you unscrambled.
__(a)__and __(b)___ form the skeleton of the human body. They provide the framework, give __(c)__to the body and help in _(d) _. They protect the_(e)_ The bones are moved by alternate_(f)_ and_(g)_of two sets of _(h)_ attached to them.
Solution:
(a)
(i) Bones
(ii) movement
(iii) Contraction
(iv) Muscles
(v) Cartilage
(vi) Shape
(vii) Internal organs
(viii) Relaxation
(b)
(a) Bones
(b) shape
(c) Cartilage
(d) movement
(e) Internal organs
(f) Contraction
(g) Relaxation
(h) Muscles

Question 18.
How is the skeleton of a bird well-suited for flying?
Solution:
Following features make the skeleton of a bird well – suited for flying :

  1. Shape of the body is streamlined which helps to move in air.
  2. Bones are hollow and light.
  3. Bones of forelimbs are modified into wings for flight.
  4. Bones of hindlimbs are specialised for walking, hopping and perching.
  5. Shoulder bones are strong.
  6. Breastbones hold flight muscles and are used to move the wings up and down.

Question 19:
In the figure given below, there are two snakes of the same size slithering on sand. Can you identify which of them would move faster and why?

ncert-exemplar-problems-class-6-science-body-movement-2

Solution:
Snakes do not have limbs but have rough scales on the underside of the body that help them in their locomotion. A snake form loops in its body while slithering. Each loop of the snake gives it a forward push by pressing against the ground. The snake with a larger number of loops will move much faster than the snake with lesser number of loops.
Thus, snake A will move faster than snake B as we can see more loops are formed by snake A.

All Chapter NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 6 Science

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 6

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.