NCERT Exemplar Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials into Groups

In this chapter, we provide NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials into Groups for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials into Groups pdf, free NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials into Groups book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

NCERT Exemplar Class 6 Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Multiple Choice Questions

Question 1.
An iron nail is kept in each of the following liquids. In which case would it lose its shine and appear dull?
(a) Mustard oil
(b) Soft drink
(c) Coconut oil
(d) Kerosene
Solution:
(b) : Soft drinks contain water, carbon dioxide and acid due to which iron nail is corroded and appears dull.

Question 2.
Pick one material from the following which is completely soluble in water.
(a) Chalk powder
(b) Tea leaves
(c) Glucose
(d) Sawdust
Solution:
(c): Glucose is completely soluble in water.

Question 3.
You are provided with the following materials
(i) magnifying glass
(ii) mirror
(iii) stainless steel plate
(iv) glass tumbler.
Which of the above materials will you identify as transparent?
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) (iii) and (iv)
Solution:
(c): Magnifying glass and glass tumbler are transparent.

Question 4.
Boojho found a bag containing the following materials.
(i) Mirror
(ii) Paper stained with oil
(iii) Magnet
(iv) Glass spectacles
Help Boojho in finding out the material(s) which is/ are opaque.
Solution:
(a) (i) only
(b) (iv) only
(c) (i) and (iii)
(d) (ii) and (iv)
Solution:
(c): Mirror is opaque since it is painted on one side. Magnet is opaque since it is made up of iron metal.

Question 5.
While doing an activity in class, the teacher asked Paheli to .handover a translucent material. Which among the following materials will Paheli pick and give her teacher?
(a) Glass tumbler
(b) Mirror
(c) Muslin cloth
(d) Aluminium foil
Solution:
(c): Glass tumbler is transparent, mirror and aluminum foil are opaque while muslin cloth is translucent since we can see through it though not clearly.

Question 6.
Which pair of substances among the following would float in a tumbler half filled with water?
(a) Cotton thread, thermocol
(b) Feather, plastic ball
(c) Pin, oil drops
(d) Rubber band, coin
Solution:
(b): Feather and plastic ball will float on water because they are lighter than water.

Question 7.
Which among the following are commonly used for making a safety pin?
(a) Wood and glass
(b) Plastic and glass
(c) Leather and plastic
(d) Steel and plastic
Solution:
(d): Steel and plastic are used for making safety pins. Steel can be moulded to get sharp points and plastic is used to seal the edges.

Question 8.
Which of the following materials is not lustrous?
(a) Gold
(b) Silver
(c) Wood
(d) Diamond
Solution:
(c): Wood is not a crystalline substance and has no lusture.

Question 9.
Which of the following statements is not true?
(a) Materials are grouped for convenience.
(b) Materials are grouped to study their properties.
(c) Materials are grouped for fun.
(d) Materials are grouped according to their uses.
Solution:
(c): Materials are not grouped for fun. They are grouped for convenience, to study their properties and according to their uses in systematic manner.

Question 10.
Find the odd one out from the following.
(a) Tawa
(b) Spade
(c) Pressure cooker
(d) Eraser
Solution:
(d) : Tawa, pressure cooker and spade are made up of metal while eraser is made up of rubber.

Question 11.
Which type of the following materials is used for making the front glass (wind screen) of a car?
(a) Transparent
(b) Translucent
(c) Opaque
(d) All the above
Solution:
(a): Transparent glass is used for making the wind screen of a car so that everything can be clearly seen.

Very Short Answer Type Questions

Question 12.
lt was Paheli’s birthday. Her grandmother gave her two gifts made of metals, one old dull silver spoon and a pair of lustrous gold earrings. She was surprised to see the difference in the appearance of the two metals. Can you explain the reason for this difference?
Solution:
Gold is a noble metal it does not react with the gases present in the atmosphere. Silver reacts with some gases like hydrogen sulphide and loses its shine in moist air.

Question 13.
Mixtures of red chilli powder in water, butter in water, petrol in water, and honey in water were given to Radha, Sudha, Sofia and Raveena, respectively. Whose mixture is in solution form?
Solution:
Honey and water are miscible in each other hence a solution will be formed when honey is mixed with water. Raveena will get the mixture in solution form.

Question 14.
On a bright sunny day, Shikha was playing hide and seek with her brother. She hid herself behind a glass door. Do you think her brother will be able to locate her. If yes, why? If no, why not?
Solution:
Yes, because glass door is translucent hence Shikha can be located.

Question 15.
Take a small cotton ball and place it in a tumbler/ bowl filled with water. Observe it for atleast 10 minutes. Will it float or sink in water and why?
Solution:
Initially the cotton ball floats on water. Slowly it absorbs water, becomes heavy and sinks in water.

Question 16.
Which among the following materials would you identify as soft materials and why? Ice, rubber band, leaf, eraser, pencil, pearl, a piece of wooden board, cooked rice, pulses and fresh chapati.
Solution:
Rubber band, leaf, eraser, cooked rice and fresh chapati are soft materials because they can be scratched or compressed easily.

Question 17.
You are provided with the following materials – turmeric, honey, mustard oil, water, glucose, rice flour, groundnut oil.
Make any three pairs of substances where one substance is soluble in the other and any three pairs of substances where one substance remains insoluble in the other substances.
Solution:
I. Soluble pairs
(i) Honey – water
(ii) Glucose – water
(iii) Mustard oil – groundnut oil
II. Insoluble pairs
(i) Turmeric – water
(ii) Mustard oil-water
(iii) Rice flour – water

Question 18.
During summer holidays, a group of children collected a lump of salt, green grass, broken glass piece, a small thermocol box, pen, iron nail, glass marbles, hair, naphthalene ball, a piece of sugar candy (mishri) and tried to group them on the basis of properties given in table 4.1 below. Help them in filling the table.

Name of the materialAppearance
(Hard/Soft)
Transparency
(Transparent/
Translucent/Opaque)
Floats/ Sinks in waterSoluble/ Insoluble in water
     

Solution:

Name of
the
material
Appe­arance(Hard/Soft)Transparency(Transparent
/Translucent/Opaque)
Floats
/Sinks
in water
Soluble/ Insoluble in water
Lump of saltHardOpaqueSinksSoluble
Green
grass
SoftOpaqueFloatsInsoluble
Broken
glass
piece
HardTransparentSinksInsoluble
Therm- ocol boxSoftOpaqueFloatsInsoluble
PenHardOpaqueFloatsInsoluble
Iron nailHardOpaqueSinksInsoluble
Glass
marbles
HardTransparentSinksInsoluble
HairHardOpaqueFloatsInsoluble
Naph­
thalene
ball
HardOpaqueFloatsInsoluble
A piece of sugar candyHardOpaqueSinksSoluble

Question 19.
Arrange the jumbled words to arrive at the appropriate names of materials and also write two uses of each.
(a) milaunuim
(b) tcaslpi
(c) soekrnee
(d) gavnier
Solution:
(a) Aluminium – Foil in food wraps, in making aircraft, etc.
(b) Plastic – Buckets/pencil box, etc.
(c) Kerosene – Fuel, solvent, etc.
(d) Vinegar – Preservative, food ingredients, etc.

Question 20.
Match the objects given in column I with the materials given in column II.

Column 1Column II
(a)Surgical
instruments
(i)Plastic
(b)Newspaper(ii)Animal product
(c)Electrical switches(iii)Steel
(d)Wool(iv)Plant
product

Solution:
(a) – (iii)
(b) – (iv)
(c) – (i)
(d) – (ii)
Surgical instruments – Steel (rust free)
Newspaper – Plant product (paper)
Electrical switches – Plastic (insulator)
Wool – Animal product (sheep)

Question 21.
Pick five objects from the word box given as Fig. 4.1 which are opaque and would sink in water.

OSTPLE
ATLEER
COINAA
ONKCFS
AEEIWE
LLYLRR

Fig.:4.1
Solution:
1. Stone, 2. Coin, 3. Coal, 4. Pen, 5. Eraser

Long Answer Type Questions

Question 22.
Chalk, iron nail, wood, aluminium, candle, cotton usually look different from each other. Give some properties by which we can prove that these materials are different.
Solution:
Chalk – Hard, rough, non-lustrous
Wood – Hard, rough, non-lustrous
Aluminium – Hard, smooth, lustrous
Candle – Hard, smooth, non-lustrous
Cotton – Soft, smooth, non-lustrous
Iron nail – Hard, smooth, lustrous

Question 23.
Why do you think oxygen dissolved in water is important for the survival of aquatic animals and plants?
Solution:
The oxygen which is dissolved in water is used’by animals for breathing and used by plants for breathing and photosynthesis.

Question 24.
Differentiate among opaque, translucent and transparent materials, giving one example of each.
Solution:
Opaque substances are those substances through which objects cannot be seen, e.g., wood, stone.
Translucent substances are those substances through which objects can be seen but not clearly, e.g., oiled paper, frosted glass. Transparent substances are those substances through which objects can be seen clearly e.g., glass, clear water.

Question 25.
Sugar, salt, mustard oil, sand, sawdust, honey, chalk powder, petals of flower, soil, copper sulphate crystals, glucose, wheat flour are some substances given to Paheli. She wants to know whether these substances are soluble in water or not. Help her in identifying soluble and insoluble substances in water.
Solution:
Sugar – Soluble in water
Salt – Soluble in water
Mustard oil – Insoluble in water
Sand – Insoluble in water
Sawdust – Insoluble in water
Honey – Soluble in water
Chalk powder – Insoluble in water
Petals of flower – Insoluble in water
Soil – Insoluble in water
Copper sulphate crystals – Soluble in water
Glucose – Soluble in water
Wheat flour – Insoluble in water

All Chapter NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 6 Science

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 6

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.