NCERT Exemplar Class 11 Biology Chapter 7 Structural Organisation in Animals

In this chapter, we provide NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 11 Biology Chapter 7 Structural Organisation in Animals for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 11 Biology Chapter 7 Structural Organisation in Animals pdf, free NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 11 Biology Chapter 7 Structural Organisation in Animals book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 11
SubjectBiology
ChapterChapter 7
Chapter NameStructural Organisation in Animals
CategoryNCERT Exemplar

NCERT Exemplar Class 11 Biology Chapter 7 Structural Organisation in Animals

Multiple Choice Questions

Q1. Which one of the following types of cell is involved in making of the inner walls of large blood vessels?
(a) Cuboidal epithelium
(b) Columnar epithelium
(c) Squamous epithelium
(d) Stratified epithelium
Ans: (c) The squamous epithelium (pavement epithelium) is made up of a single thin layer of flattened cells with irregular boundaries. They are found in the walls of blood vessels and air sacs of lungs and are involved in a function like forming a diffusion boundary.

Q2. To which one of the following categories does adipose tissue belong?
(a) Epithelial
(b) Connective
(c) Muscular
(d) Neural
Ans: (b) Loose connective tissue has cells and fibres loosely arranged in a semi¬fluid ground substance, for example, areolar tissue present beneath the skin. Adipose tissue is a type of loose connective tissue located mainly beneath the skin.

Q3. Which of the following is not a connective tissue?
(a) Bone
(b) Cartilage
(c) Blood
(d) Muscles
Ans: (d) Cartilage, bones and blood are various types of specialised connective tissues.

Q4. The clitellum is a distinct part in the body of earthworm, it is found in
(a) Segments 13-14—15
(b) Segments 14-15-16
(c) Segments 12-13-14
(d) Segments 15-16-17
Ans: (b) The ditellum, a prominent circular band of glandular nature is found from 14th-16th segments. It secretes mucus and albumin, which helps in the formation of cocoon.

Q5. Setae help in locomotion in earthworm but are not uniformly present in all the segments. They are present in
(a) 1st segment
(b) Last segment
(c) Clitellar segment
(d) 20th-22nd segment
Ans: (d) Setae help in locomotion in earthworm, it is present in all the segments except 1st segment, last segment and clitellar segment.

Q6. Which one of the following statements is true for cockroach?
(a) The number of ovarioles in each ovary are ten.
(b) The larval stage is called caterpillar.
(c) Anal styles are absent in females.
(d) They are ureotelic.
Ans: (c) In cockroach, anal styles are absent in females.

Q7. Match the following and choose the correct option.

A.Adipose tissue –(i)Nose
B.Stratified epithelium(ii)Blood
C.Hyaline cartilage(iii)Skin
D.Fluid connective tissue(iv)Fat storage


(a) A—(i), B—(ii), C—(iii), D—(iv)
(b) A—(iv), B—(iii), C—(i), D—(ii)
(c) A—(iii), B—(i), C—(iv), D—(ii)
(d) ‘ A—(ii), B—(i), C—(iv), D—(iii)

Ans. (b)

A.Adipose tissue(iv)Fat storage
B.Stratified epithelium(Hi)Skin
C.Hyaline cartilage(i)Nose
D.Fluid connective tissue(ii)Blood

Q8. Match the following and choose the correct answer.

A.Hermaphrodite(0Produces blood cells and haemoglobin
B.Direct development(ii)Testis and ovary in the same animal
G.Chemoreceptor(iii)Larval form absent
D.Blood gland in earthworm(iv)Sense of chemical substances

(a) A—(ii), B—(iii), C—(iv), D—(i)
(b) A—(iii), B—(ii), C—(iv), D—(i)
(c) A—(i), B—(iii), C—(ii), D—(iv)
(d) A—(ii), B—(iv), C—(iii), D—(i)
Ans: (a)

A.Hermaphrodite(ii)Testis and ovary in the same animal
B.Direct development(iii)Larval form absent
C.Chemoreceptor(iv)Sense of chemical substances
D.Blood gland in earthworm(0Produces blood cells and haemoglobin

Q9. Match the following with reference to cockroach and choose the correct option.

A.Phallomere(i)Chain of developing ova
B.Gonopore(ii)Bundles of sperm
C.Spermatophore(iii)Opening of the ejaculatory duct
D.Ovarioles(iv)The external genitalia

(a) A—(iii), B—(iv), C—(ii), D—(i)
(b) A—(iv), B—(iii), C—(ii), D—(i)
(c) A—(iv), B—(ii), C—(iii), D—(i)
(d) A—(ii), B—(iv), C—(iii), D—(i)

 10. Match the followings and choose the correct answer.

A.Touch(i)Nasal epithelium
B.Smell(ii)Foramen magnum
C.Cranial nerves(iii)Sensory papillae
D.Medulla oblongata(iv)Peripheral nervous system

(a) A—(iii), B—(i), C—(ii), D—(iv)
(b) A—(ii), B—(i), C—(iv), D—(iii)
(c) A—(ii), B—(iv), C—(ii), D—(i)
(d) A—(iii), B—(i), C—(iv), D—(ii)

Ans: (d)

A.Touch(iii)Sensory papillae
B.Smell(i)Nasal epithelium
C.Cranial nerves(iv)Peripheral nervous system
D.Medulla oblongata(ii)Foramen magnum

Very Short Answer Type Questions

Q1. State the number of segments in earthworm which are covered by a prominent dark band or clitellum.
Ans: 14th—16th segments.

Q2. Where are sclerites present in Cockroach?
Ans: In each segment of the body of cockroach, exoskeleton has hardened plates called sclerites.

Q3. How many times do nymphs moult to reach the adult form of cockroach?
Ans: The nymph grows by moulting about 13 times to reach the adult form.

Q4. Identify the sex of a frog in which sound producing vocal sacs are present.
Ans: Male frog

Q5. Name the process by which a tadpole develops into an adult frog.
Ans: By metamorphosis a tadpole develops into an adult frog.

Q6. What is the scientific term given to earthworm’s body segments?
Ans: Metamers

Q7. A muscle fibre tapers at both ends and does not show striations. Name the muscle fibre.
Ans: Smooth muscle fibre

Q8. Name the different cell junctions found in tissues.
Ans: a. Tight Junctions
b. Adhering Junctions
c. Gap Junctions

Q9. Give two identifying features of an adult male frog.
Ans: a. Vocal Sacs
b. Thumb pads/copulatory pads in thumb

Q10. Which mouth part of cockroach is comparable to our tongue?
Ans: Hypopharynx

Q11. The digestive system of a frog is made of the following parts. Arrange them in an order beginning from mouth.
Mouth, oesophagus, buccal cavity, stomach, intestine, cloaca, rectum, cloacal aperture
Ans: Mouth, buccal cavity, oesophagus, stomach, intestine, rectum, cloaca and cloacal aperture.

Q12. What is the difference between cutaneous and pulmonary respiration?
Ans: Frogs respire on land and in the water by two different methods. In water,
skin acts as aquatic respiratory organ (cutaneous respiration). Dissolved oxygen in the water is exchanged through the skin by diffusion. On land, the buccal cavity, skin and lungs act as the respiratory organs. The respiration by lungs is called pulmonary respiration.

Q13. Special venous connection between liver and intestine, and between kidney and intestine is found in frog, what are they called?
Ans: Hepatic portal system and renal portal system respectively.

Short Answer Type Questions

Q1. Give the location of hepatic caeca in a Cockroach. What is their function?
Ans: A ring of 6-8 blind tubules called hepatic caeca are present at the junction of foregut and midgut. Hepatic caeca secretes digestive juice.

Q2. Frogs are beneficial for mankind, justify the statement.
Ans: Frogs are beneficial for mankind as they can eat some crop pests and protect crop. Frogs maintain ecological balance as they are an important component of food chain and food web in the ecosystem. They are edible in some countries.

Q3. The body of sponges does not possess tissue level of organisation though it is made of thousands of cells. Comment.
Ans: Though all members of Animalia are multicellular, all of them do not exhibit the same pattern of organisation of cells. For example, in sponges, the cells are arranged as loose cell aggregates, i.e. they exhibit cellular level of organisation. Some division of labour (activities) occur among the cells. Hence, the body of sponges does not possess tissue level of organisation.

Q4. Structural organisation in animals attains different levels as cell—organ— organ system. What is missing in this chain? Mention the significance of such an organisation.
Ans: Tissue is missing in this chain. In multicellular animals, a group of similar cells along with intercellular substances perform a specific function. Such an organisation is called tissue. Tissues are organised in specific proportion and pattern to form an organ like stomach, lung, heart and kidney. When two or more organs perform a common function by their physical and/or chemical interaction, they together form organ system, e.g., digestive system, respiratory system, etc. Cells, tissues, organs and organ systems split up the work in a way that exhibits division of labour and contribute to the survival of the body as a whole.

Q5. Stratified epithelial cells have limited role in secretion. Justify their role in our skin.
Ans: Stratified epithelium is made of more than one layer of cells and thus has a limited role in secretion and absorption. Their main function is to provide protection against chemical and mechanical stresses. They cover the dry surface of the skin.

Q6. How does a gap junction facilitate intercellular communication?
Ans: Gap junctions facilitate the cells to communicate with each other by connecting the cytoplasm of adjoining cells, for rapid transfer of ions, small molecules and sometimes big molecules.

Q7. Why are blood, bone and cartilage called connective tissue?
Ans: Blood, bone and cartilage are called connective tissue because of their special function of linking and supporting other tissues/organs of the body.

Q8. Why are neurons called excitable cells? Mention special features of the membrane of the neuron?
Ans: Neurons are called excitable cells because when a neuron is suitably stimulated, an electrical disturbance is generated which swiftly travels along its plasma membrane. Arrival of the disturbance at the neuron’s endings, or output zone, triggers events that may cause stimulation or inhibition of adjacent neurons and other cells.

Q9. Why earthworm is called the friend of farmer?
Ans: Earthworms are known as ‘friends of farmers’ because they make burrows in the soil and make it porous which helps in respiration and penetration of the developing plant roots. The process of increasing fertility of soil by the earthworms is called vermicomposting.

Q10. How do you distinguish between dorsal and ventral surface of the body of earthworm?
Ans: The dorsal surface of the body of earthworm is marked by a dark median mid dorsal line (dorsal blood vessel) along the longitudinal axis of the body. The ventral surface is distinguished by the presence of genital openings (pores).

Q11. Correct the wrong statements among the following.
a. In earthworm, a single male genital pore is present.
b. Setae help in locomotion of earthworm.
c. Muscular layer in the body wall of earthworm is made up of only circular muscles.
d. Typhlosole is the part of intestine of earthworm.
Ans: a. In earthworm, a pair of male genital pores is present.
b. Correct statement
c. Muscular layer in the body wall of earthworm is made up of circular muscles and longitudinal muscles.
d. Correct statement

Q12. Why nephridia in earthworm that are basically similar in structure classified into three types? Mention the names of each.
Ans: The excretory organs occur as segmentally arranged coiled tubules called nephridia (sing.: nephridium). They are of three types: (i) septal nephridia, present on both the sides of intersegmental septa of segment 15 to the last that open into intestine, (ii) integumentary nephridia, attached to lining of the body wall of segment 3 to the last that open on the body surface and (iii) pharyngeal nephridia, present as three paired tufts in the 4th, 5th and 6th segments. These different types of nephridia are basically similar in structure.
Nephridia regulate the volume and composition of the body fluids. A nephridium starts out as a funnel that collects excess fluid from coelomic chamber. The funnel connects with a tubular part of the nephridium which delivers the wastes through a pore to the surface in the body wall into the digestive tube.

Q13. Common name of some animals are given in Column A, write their scientific name in Column B.

Column AColumn B
a.Tiger 
b.Peacock 
c.Housefly 

Ans: 

a.TigerPanthera tigris
b.PeacockPavo cristatus
c.HouseflyMusca domestica

Q14. Complete the following statement:
a. In Cockroach grinding of food particle is performed by
b. Malpighian tubules help in removal of
c. Hind gut of Cockroach js differentiated into
d. In Cockroach blood vessels open into spaces called
Ans: a. . In Cockroach grinding of food particle is performed by gizzard.
b. Malpighian tubules help in removal of nitrogenous waste products.
c. Hindgut of Cockroach is differentiated into ileum, colon and rectum.
d. In Cockroach blood vessels open into spaces called sinuses.

Q15. Mention special features of eye in Cockroach.
Ans: The compound eyes are situated at the dorsal surface of the head. Each eye consists of about 2000 hexagonal ommatidia (sing.: ommatidium). With the help of several ommatidia, a cockroach can receive several images of an object. This kind of vision is known as mosaic vision with more sensitivity but less resolution, being common during night (hence called nocturnal vision).

Q16. Frog is a poikilotherm, exhibits camouflage and undergoes aestivation and hibernation, how are all these beneficial to it?
Ans: Frog have the ability to change colour which hides them from their enemies (camouflage). This protective coloration is called mimicry.
Frogs are not seen during peak summer and winter. During this period they take shelter in deep burrows to protect them from extreme heat and cold. This is called as summer sleep (aestivation) and winter sleep (hibernation).

Q17. Write the functions in brief in column B, appropriate to the structures given in column A.

Column AColumn B
a.Nictitating membranei. 
b.Tympanumii. 
c.Copulatory padiii. 

Ans:

a.Nictitating membranei.Protects them while in water.
b.Tympanumii.Receives sound signals
c.Copulatory padiii.Hold the female during copulation

Q18. Write the appropriate type of tissues in column B according to the functions mentioned in column A.

Column AColumn B
a.Secretion and absorptioni. 
b.Protective coveringii. 
c.Linking and supporting frameworkiii. 

Ans:

Column AColumn B
a.Secretion and absorptioni.Cuboidal epithelium
b.Protective coveringii.Compound epithelium
c.Linking and supporting frameworkiii.Connective tissue

Q19. Using appropriate examples, differentiate between false and true body segmentation.
Ans: (i) Metamerism: In some animals, the body is externally and internally divided into segments with a serial repetition of at least some organs. For example, in earthworm, the body shows this pattern called metameric segmentation and the phenomenon is known as metamerism or true segmentation.
Metamerism is found in 3 animal phylums—Annelida, Arthropoda and chordata.
(ii) Pseudometamerism or false segmentation: In tapeworm, the body is externally divisible into parts called proglottis. They develop from the neck but are not embryonic in origin, this segmentation is called pseudometamerism.

Q20. What is special about tissue present in the heart?
Ans: Cardiac muscle tissue is a contractile tissue present only in the heart. Cell junctions fuse the plasma membranes of cardiac muscle cells and make them stick together. Communication junctions (intercalated discs) at some fusion points allow the cells to contract as a unit, i.e. when one cell receives a signal to contract, its neighbours are also stimulated to contract.

Long Answer Type Questions

Q1. Classify and describe epithelial tissue on the basis of structural modifications of cells.
Ans: There are two types of epithelial tissues namely simple epithelium and compound epithelium. Simple epithelium is composed of a single layer of cells and functions as a lining for body cavities, ducts, and tubes. The compound epithelium consists of two or more cell layers and has protective function as it does in our skin. On the basis of structural modification of the cells, simple epithelium is further divided into three types. These are (i) Squamous, (ii) Cuboidal and (iii) Columnar
• The squamous epithelium is made of a single thin layer of flattened cells with irregular boundaries. They are found in the walls of blood vessels and air sacs of lungs and are involved in functions like forming a diffusion boundary. The cuboidal epithelium is composed of a single layer of cube-like cells. This is commonly found in ducts of glands and tubular parts of nephrons in kidneys and its main functions are secretion and absorption. The epithelium of proximal convoluted tubule (PCT) of nephron in the kidney has microvilli. The columnar epithelium is composed of a single layer of tall and slender cells. Their nuclei are located at the base. Free surface may have microvilli. They are found in the lining of stomach and intestine and help in secretion and absorption.
• Compound epithelium is made of more than one layer (multi-layered) of cells and thus has a limited role in secretion and absorption. Their main function is to provide protection against chemical and mechanical stresses. They cover the dry surface of the skin, the moist surface of buccal cavity, pharynx, inner lining of ducts of salivary glands and of pancreatic ducts.

Q2. Write down the common features of the connective tissue. On the basis of structure and function, differentiate between bones and cartilages. .
Ans: Connective tissues are most abundant and widely distributed in the body of complex animals. They are named connective tissues because of their special function of linking and supporting other tissues/organs of the body. They range from soft connective tissues to specialised types, which include cartilage, bone, adipose, and blood. In all connective tissues except blood, the cells secrete fibres of structural proteins called collagen or elastin. The fibres provide strength, elasticity and flexibility to the tissue. These cells also
secrete modified polysaccharides, which accumulate between cells and fibres and act as matrix (ground substance).
• The intercellular material of cartilage is solid and pliable and resists compression. Cells of this tissue (chondrocytes) are enclosed in small cavities within the matrix secreted by them. Most of the cartilages in vertebrate embryos are replaced by bones in adults. Cartilage is present in the tip of nose, outer ear joints, between adjacent bones of the vertebral column, limbs and hands in adults.
• Bones have a hard and non-pliable ground substance rich in calcium salts and collagen fibres which give bone its strength. It is the main tissue that provides structural frame to the body. Bones support and protect softer tissues and organs. The bone cells (osteocytes) are present in the spaces called lacunae. Limb bones, such as the long bones of the legs, serve weight-bearing functions. They also interact with skeletal muscles attached to them to bring about movements. The bone marrow in some bones is the site of production of blood cells.

Q3. Comment upon the gametic exchange in earthworm during mating.
Ans: A mutual exchange of sperm occurs between two worms during mating. One worm has to find another worm and they mate juxtaposing opposite gonadal openings exchanging packets of sperms called spermatophores. Mature sperm and egg cells, and nutritive fluid are deposited in cocoons produced by the gland cells of clitellum. Fertilisation and development occur within the cocoons which are deposited in soil. The ova (eggs) are fertilised by the sperm cells within the cocoon which then slips off the worm and is deposited in or on the soil. The cocoon holds the worm embryos. After about 3 weeks, each cocoon produces two to twenty baby worms with an average of four. Development of earthworms is direct, i.e. there is no larva formed.

Q4. Explain the digestive system of Cockroach with the help of a labelled sketch.
Ans: The digestive system consists of alimentary canal and digestive glands. The alimentary canal of cockroach is divided into foregut, midgut and hindgut. The mouth opens into a short tubular pharynx, leading to a narrow tubular passage, the oesophagus, which opens into a sac like crop used for storing food. The crop is followed by a gizzard or proventriculus. Gizzard consists of six chitinous plates called teeth which helps in grinding food. The entire foregut is lined by cuticle. A ring of six to eight blind tubular structures called hepatic or gastric caecae is present at the junction of foregut and midgut which secrete digestive juice. At the junction of midgut and hindgut is present another ring of yellow colored thin filamentous malpighian tubules which help in removal of excretory products from haemolymph. The hindgut is broader than midgut and is differentiated into ileum, colon and rectum. The rectum opens out through anus.

All Chapter NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 11 Biology

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 11

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.