NCERT Exemplar Class 10 Maths Solutions Chapter 9 Circles

In this chapter, we provide NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 10 Maths Solutions Chapter 9 Circles for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 10 Maths Solutions Chapter 9 Circles pdf, free NCERT Exemplar Problems Solutions for Class 10 Maths Solutions Chapter 9 Circles book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

TextbookNCERT
ClassClass 10
SubjectMaths
ChapterChapter 9
Chapter NameCircles
CategoryNCERT Exemplar

NCERT Exemplar Problems Class 10 Maths Solutions Chapter 9 Circles

Exercise 9.1 Multiple Choice Questions (MCQs)

Question 1:
If radii of two concentric circles are 4 cm and 5 cm, then length of each chord of one circle which is tangent to the other circle, is
(a) 3 cm           (b) 6 cm                    (c) 9 cm                     (d) 1 cm
Solution:
(b) Let 0 be the centre of two concentric circles C1 and C2, whose radii are r1 = 4 cm and r2 = 5 cm. Now, we draw a chord AC of circle C2, which touches the circle C1 at B.
Also, join OB, which is perpendicular to AC. [Tangent at any point of circle is perpendicular to radius throughly the point of contact]
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-1s

Question 2:
In figure, if ∠AOB = 125°, then ∠COD is equal to
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-2Q
(a) 62.5°               (b) 45°                    (c) 35°                     (d) 55°
Solution:
(d) We know that, the opposite sides of a quadrilateral circumscribing a circle subtend supplementary angles at the centre of the circle.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-2s

Question 3:
In figure, AB is a chord of the circle and AOC is its diameter such that ∠ACB = 50°. If AT is the tangent to the circle at the point A, then ∠BAT is equal to
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-3Q
(a) 45°               (b) 60°                    (c) 50°                     (d) 55°
Solution:
(c) In figure, AOC is a diameter of the circle. We know that, diameter subtends an angle 90° at the circle.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-3s

Question 4:
From a point P which is at a distance of 13 cm from the centre 0 of a circle of radius 5 cm, the pair of tangents PQ and PR to the circle is drawn. Then, the area of the quadrilateral PQOR is
(a) 60 cm2                  (b) 65 cm2                (c) 30 cm2                 (d) 32.5 cm2
Solution:
(a) Firstly, draw a circle of radius 5 cm having centre O. P is a point at a distance of 13 cm from O. A pair of tangents PQ and PR are drawn.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-4s-1
Thus, quadrilateral POOR is formed.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-4s-2

Question 5:
At one end A of a diameter AB of a circle of radius 5 cm, tangent XAY is drawn to the circle. The length of the chord CD parallel to XY and at a distance 8 cm from A, is
(a) 4 cm                                                    (b) 5 cm
(c) 6 cm                                                    (d) 8 cm
Solution:
(d) First, draw a circle of radius 5 cm having centre 0. A tangent XY is drawn at point A.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-5s

Question 6:
In figure, AT is a tangent to the circle with centre 0 such that OT = 4 cm and ∠OTA = 30°. Then, AT is equal to
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-6Q
(a) 4 cm               (b) 2 cm                   (c) 2√3 cm                     (d) 4√3 cm
Solution:
(c) Join OA
We know that, the tangent at any point of a circle is perpendicular to the radius through the point of contact.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-6s

Question 7:
In figure, if 0 is the centre of a circle, PQ is a chord and the tangent PR at P , ; makes an angle of 50° with PQ, then ∠POQ is equal to
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-7Q
(a) 100°               (b) 80°                    (c) 90°                     (d) 75°
Solution:
(a) Given, ∠QPR = 50°
We know that, the tangent at any point of a circle is perpendicular to the radius through the point of contact.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-7s

Question 8:
In figure, if PA and PB are tangents to the circle with centre 0 such that ∠APB = 50°, then ∠OAB is equal to
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-8Q
(a) 25°               (b) 30°                    (c) 40°                     (d) 50°
Solution:
(a) Given, PA and PB are tangent lines.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-8s

Question 9:
If two tangents inclined at an angle 60° are drawn to a circle of radius 3 cm, then the length of each tangent is
(a) frac { 3 }{ 2 } √3 cm                   (b) 6 cm                (c) 3 cm                      (d) 3 √3 cm
Solution:
(d) Let P be an external point and a pair of tangents is drawn from point P and angle between these two tangents is 60°.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-9s-1
Tangent at any point of a circle is perpendicular to the radius through the point of contact.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-9s-2
Hence, the length of each tangent is 3√3 cm.

Question 10:
In figure, if PQR is the tangent to a circle at Q whose centre is 0, AB is a chord parallel to PR and ∠BQR = 70°, then ∠AQB is equal to
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-10Q
(a) 20°               (b) 40°                    (c) 35°                     (d) 45°
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.1-10s

Exercise 9.2 Very Short Answer Type Questions

Question 1:
If a chord AB subtends an angle of 60° at the centre of a circle, then angle between the tangents at A and B is also 60°.
Solution:
False
Since a chord AB subtends an angle of 60° at the centre of a circle.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.2-1s

Question 2:
The length of tangent from an external point P on a circle is always greater than the radius of the circle.
Solution:
False
Because the length of tangent from an external point P on a circle may or may not be greater than the radius of the circle.

Question 3:
The length of tangent from an external point P on a circle with centre 0 is always less than OP.
Solution:
True
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.2-3s

Question 4:
The angle between two tangents to a circle may be 0°.
Solution:
True
‘This may be possible only when both tangent lines coincide or are parallel to each other.

Question 5:
If angle between two tangents drawn from a point P to a circle of radius a and centre 0 is 90°, then OP = a √2.
Solution:
True
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.2-5s

Question 6:
If angle between two tangents drawn from a point P to a circle of radius a and centre 0 is 60°, then OP = a√3.
Solution:
True
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.2-6s

Question 7:
The tangent to the circumcircle of an isosceles ΔABC at A, in which AB = AC, is parallel to BC.
Solution:
True
Let EAF be tangent to the circumcircle of ΔABC.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.2-7s
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.2-7s-1

Question 8:
If a number of circles touch a given line segment PQ at a point A, then their centres lie on the perpendicular bisector of PQ.
Solution:
False
Given that PQ is any line segment and S1, S2, S3, S4,… circles are touch a line segment PQ at a point A. Let the centres of the circlesS1,S2, S3, S4,… be C1 C2, C3, C4,… respectively.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.2-8s-1
To prove centres of these circles lie on the perpendicular bisector PQ
Now, joining each centre of the circles to the point A on the line segment PQ by a line segment i.e., C1A, C2A, C3A, C4A… so on.
We know that, if we draw a line from the centre of a circle to its tangent line, then the line is always perpendicular to the tangent line. But it not bisect the line segment PQ.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.2-8s-2
Since, each circle is passing through a point A. Therefore, all the line segments
C1A, C2A, C3A, C4A…. so on are coincident.
So, centre of each circle lies on the perpendicular line of PQ but they do not lie on the perpendicular bisector of PQ.
Hence, a number of circles touch a given line segment PQ at a point A, then their centres lie

Question 9:
If a number of circles pass through the end points P and Q of a line segment PQ, then their centres lie on the perpendicular bisector of PQ.
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.2-9s

Question 10:
AB is a diameter of a circle and AC is its chord such that ∠BAC – 30°. If the tangent at C intersects AB extended at D, then BC = BD.
Solution:
True
To Prove, BC = BD
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.2-10s

Exercise 9.3 Short Answer Type Questions

Question 1:
Out of the two concentric circles, the radius of the outer circle is 5 cm and the chord AC of length 8 cm is a tangent to the inner circle. Find the radius of the inner circle.
Solution:
Let C1 and C2 be the two circles having same centre O. AC is a chord which touches the C1 at point D.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-1s-1
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-1s-2

Question 2:
Two tangents PQ and PR are drawn from an external point to a circle with centre 0. Prove that QORP is a cyclic quadrilateral.
Solution:
Given Two tangents PQ and PR are drawn from an external point to a circle with centre 0.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-2s

Question 3:
Prove that the centre of a circle touching two intersecting lines lies on the angle bisector of the lines.
Solution:
Given Two tangents PQ and PR are drawn from an external point P to a circle with centre 0.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-3s-1
To prove Centre of a circle touching two intersecting lines lies on the angle bisector of the lines.
In ∠RPQ.
Construction Join OR, and OQ.
In ΔPOP and ΔPOO
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-3s-2
Since OP is common
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-3s-3
Thus, O lies on angle bisecter of PR and PQ.                                               Hence proved.

Question 4:
If from an external point B of a circle with centre 0, two tangents BC and BD are drawn such that ∠DBC = 120°, prove that BC + BD = B0 i.e., BO = 2 BC.
Solution:
Two tangents BD and BC are drawn from an external point B.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-4s

Question 5:
In figure, AB and CD are common tangents to two circles of unequal radii. Prove that AB = CD
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-5Q
Solution:
Given AS and CD are common tangent to two circles of unequal radius
To prove                                        AB = CD
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-5s-1
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-5s-2

Question 6:
In figure, AB and CD are common tangents to two circles of equal radii. Prove that AB = CD.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-6Q
Solution:
Given AB and CD are tangents to two circles of equal radii.
To prove                                               AB = CD
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-6s

Question 7:
In figure, common tangents AB and CD to two circles intersect at E. Prove that AB = CD.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-7Q
Solution:
Given Common tangents AB and CD to two circles intersecting at E.
To prove                                           AB = CD
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-7s

Question 8:
A chord PQ of a circle is parallel to the tangent drawn at a point R of the circle. Prove that R bisects the arc PRQ.
Solution:
Given Chord PQ is parallel to tangent at R.
To prove R bisects the arc PRQ
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-8s

Question 9:
Prove that the tangents drawn at the ends of a chord of a circle make equal angles with the chord.
Solution:
To prove ∠1 = ∠2, let PQ be a chord of the circle. Tangents are drawn at the points R and Q.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-9s
Let P be another point on the circle, then, join PQ and PR.
Since, at point Q, there is a tangent.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-9s-1

Question 10:
Prove that a diameter AB of a circle bisects all those chords which are parallel to the tangent at the point A.
Solution:
Given, AB is a diameter of the circle.
A tangent is drawn from point A. Draw a chord CD parallel to the tangent MAN.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.3-10s
Thus, OE bisects CD, [perpendicular from centre of circle to chord bisects the chord] Similarly, the diameter AB bisects all. Chords which are parallel to the tangent at the point A.

Exercise 9.4 Long Answer Type Questions

Question 1:
If a hexagon ABCDEF circumscribe a circle, prove that
AB + CD + EF =BC + DE + FA
Solution:
Given A hexagon ABCDEF circumscribe a circle.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-1s
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-1s-1

Question 2:
Let s denotes the semi-perimeter of a Δ ABC in which BC = a, CA = b and AB = c. If a circle touches the sides BC, CA, AB at D, E, F, respectively. Prove that BD = s – b.
Solution:
A circle is inscribed in the A ABC, which touches the BC, CA and AB.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-2s

Question 3:
From an external point P, two tangents, PA and PB are drawn to a circle with centre 0. At one point E on the circle tangent is drawn which intersects PA and PB at C and D, respectively. If PA = 10 cm, find the perimeter of the trianlge PCD.
Solution:
Two tangents PA and PB are drawn to a circle with centre 0 from an external point P
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-3s-1
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-3s-2

Question 4:
If AB is a chord of a circle with centre 0, AOC is a diameter and AT is the tangent at A as shown in figure. Prove that ∠BAT = ∠ACB.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-4Q
Solution:
Since, AC is a diameter line, so angle in semi-circle makes an angle 90°.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-4s

Question 5:
Two circles with centres 0 and 0′ of radii 3 cm and 4 cm, respectively intersect at two points P and Q, such that OP and 0’P are tangents to the two circles. Find the length of the common chord PQ.
Solution:
Here, two circles are of radii OP = 3 cm and PO’ = 4 cm
These two circles intersect at P and Q.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-5s-1
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-5s-2

Question 6:
In a right angle ΔABC is which ∠B = 90°, a circle is drawn with AB as diameter intersecting the hypotenuse AC at P. Prove that the tangent to the circle at PQ bisects BC.
Solution:
Let O be the centre of the given circle. Suppose, the tangent at P meets BC at 0. Join BP.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-6s-1
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-6s-2

Question 7:
In figure, tangents PQ and PR are drawn to a circle such that ∠RPQ = 30°. A chord RS is drawn parallel to the tangent PQ. Find the ∠RQS.
Solution:
PQ and PR are two tangents drawn from an external point P.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-7s

Question 8:
AB is a diameter and AC is a chord of a circle with centre 0 such that ∠BAC = 30°. The tangent at C intersects extended AB at a point D. Prove that BC = BD.
Solution:
A circle is drawn with centre O and AB is a diameter.
AC is a chord such that ∠BAC = 30°.
Given AB is a diameter and AC is a chord of circle with certre O, ∠BAC = 30°.

Question 9:
Prove that the tangent drawn at the mid-point of an arc of a circle is parallel to the chord joining the end points of the arc.
Solution:
Let mid-point of an arc AMB be M and TMT’ be the tangent to the circle.
Join AB, AM and MB.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-9s
But ∠AMT and ∠MAB are alternate angles, which is possible only when
ABparallel TMT’
Hence, the tangent drawn at the mid-point of an arc of a circle is parallel to the chord joining the end points of the arc
Hence proved.

Question 10:
In a figure the common tangents, AB and CD to two circles with centres 0 and O’ intersect at E. Prove that the points 0, E and O’ are collinear.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-10Q
Solution:
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-10s-1
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-10s-2

Question 11:
In figure, 0 is the centre of a circle of radius 5 cm, T is a point such that OT = 13 and 0T intersects the circle at E, if AB is the tangent to the circle at E, find the length of AB.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-11Q
Solution:
Given, OT = 13 cm and OP = 5 cm
Since, if we drawn a line from the centre to the tangent of the circle. It is always  perpendicular to the tangent i.e., OP⊥PT.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-11s
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-11s-1

Question 12:
The tangent at a point C of a circle and a diameter AB when extended intersect at P. If ∠PCA = 110°, find ∠CBA.
Solution:
Here, AB is a diameter of the circle from point C and a tangent is drawn which meets at a point P.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-12s-1
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-12s-2

Question 13:
If an isosceles ΔABC in which AB = AC = 6 cm, is inscribed in a circle of radius 9 cm, find the area of the triangle.
Solution:
In a circle, ΔABC is inscribed.
Join OB, OC and OA.
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-13s-1
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-13s-2

Question 14:
A is a point at a distance 13 cm from the centre 0 of a circle of radius 5 cm. AP and AQ are the tangents to the circle at P and Q. If a tangent BC is drawn at a point R lying on the minor arc PQ to intersect AP at B and AQ at C, find the perimeter of the ΔABC.
Solution:
Given Two tangents are drawn from an external point A to the circle with centre 0,
ncert-exemplar-problems-class-10-maths-circles-Ex-9.4-14s

All Chapter NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 10 maths

—————————————————————————–

All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 10

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

Leave a Comment

Your email address will not be published.